Västeråsaren Vilma Olsson, som Västerås Tidning har skrivit om vid flera tillfällen, finns med på EM. Foto: International powerlifting federation

EM i styrkelyft lockar världseliten

450 lyftare. Från 28 länder. I 10 dagar. EM i styrkelyft som inleds i Västerås och Mälarenergi Arena den 3 december är ett jättearrangemang.

Publicerad

Vi tog ett snack med köpingsbon Robert Ericsson, som är förbundschef i Svenska styrkelyftförbundet.

Hur är känslan så här veckan tävlingarna drar igång?

– Den är bra. Men det är som vanligt tusentals olika detaljer att tänka på. Det är en stor apparat detta som kommer att kräva omkring 100 volontärer varje dag av de tio tävlingsdagarna. Vi har bland annat tagit hjälp av föreningar som Västerås Kraftsportsklubb, Tillberga Bandy och Västerås Innebandy och som finns på Rocklundaområdet. Vi har fått ihop ett bra gäng till detta jättearrangemang.

Hur kommer dagarna att se ut?

– Först är det invägning från klockan 7.00 på morgonen, sedan drar tävlingarna igång vid 9.00 och pågår vissa dagar ända fram till 21 på kvällen. Så det blir intensiva dagar.

Varför ska man som västeråsare och västmanlänning besöka EM i styrkelyft?

– För att få känna på stämningen och atmosfären av en internationell tävling, det är en upplevelse bara det. Vi vill få fler än de redan inbitna och hoppas på en bra publiktillströmning. Idrottsstaden Västerås ligger logistiskt så väldigt bra till och arenan är som gjord för en stor styrkelyftstävling.

Hur hög klass är det på EM?

– Det är världsnivå och i många klasser är det lika tufft att vinna EM som att vinna VM skulle jag påstå.

Hur många olika klasser?

– Närmare 30, både ungdom, juniorer och seniorer.

Svenskhopp?

– Det finns många, både på dam- och herrsidan. Så vi hoppas och tror på ett antal medaljer.

Hur ser tävlingsarenan ut?

– Vi lägga ner mycket krut på att det ska bli en så snygg och häftig inramning som möjligt med ljusramper och annat. Sedan kommer brittisk tv att vara på plats och sända från tävlingarna.

Något annat för publiken att se fram emot?

– Vi kommer andra tävlingsdagen, lördag 4 december, att ha Special Olympics för personer med intellektuell funktionsnedsättning som uppvisningsgren.

Hur många är det som kommer till Mälarenergi Arena?

– Totalt är det omkring 800 deltagare som kommer, inräknat coacher och domare. Av dessa är 450 lyftare som ska tävla från 28 nationer.

Hur påverkas tävlingarna av de nya covidrestriktionerna från 1 december med uppvisande av vaccinationsbevis vid inomhusaktiviteter för över 100 personer?

– Det berör bara publiken och inte deltagarna så det kommer att krävas lite extra förstärkning vid entrén för att kolla covidpassen och legitimation.

Robert Ericsson poängterar också att folkhälsan i stort också är en viktig del av evenemanget.

– Vi vill locka folket att komma igång för hälsans skull, inte bara för att tävla. Styrkelyft har verkligen något för alla. Om vi kan få fler människor ner till det lokala gymmet efter EM så är det en jätteinvestering för folkhälsan.

Fotnot: Här via www.styrkelyft.se går det att köpa biljetter till EM-tävlingarna – det finns både enskilda dagsbiljetter och för hela evenemanget.

Västerås Tidnings sportchef långt från EM

Robert Ericsson, förbundschef i Svenska styrkelyftförbundet. Foto: Jonas Bergkvist
Västerås Tidnings sportchef Jonas Bergkvist testade på de tre olika delmomenten i styrkelyft – med varierad framgång. Foto: Avig Kazanjian

Inför EM i styrkelyft passade Västerås Tidnings sportchef Jonas Bergkvist på att testa de tre olika delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft – under kunnig ledning av Västerås Kraftsportsklubbs Fredric Folkjern, licensierad domare i styrkelyft. Resultatet: Vi kan med eftertryck meddela att det står fullständigt klart att det inte blir något deltagande på EM för testpersonen utan endast rapporter från tävlingarna.

Västerås Kraftsportsklubbs Fredric Folkjern, licensierad domare i styrkelyft, instruerade Bergkvist. Foto: Avig Kazanjian
KNÄBÖJ. Likt i tävlingssammanhang inledde vi med knäböj.”Viktigt att andas in och spänna magen och hålla ryggen i en neutral position”.Resultat: modesta 40 kg.”Det ser bra ut”, sa Folkjern diplomatiskt. Foto: Avig Kazanjian
BÄNKPRESS.Därefter klassikern bänkpress.”Brösta upp dig bra, stadiga ben och ner med skulderbladen”. Resultat: Blygsamma 40 kg (dock många repetitioner ska tilläggas i fotograf Avigs jakt på en bra bild). Foto: Avig Kazanjian
MARKLYFT. Därefter var det dags för det avslutande momentet. ”Viktigt att hålla stången nära kroppen och stå höftbrett isär, en rak horisontell linje”.Resultat: Snygg avslutning med pers på 110 kg.”Du skulle nog klara 130 kg”, trodde Folkjern. Stärkande!Totalt på de tre delmomenten: 190 kilo. Som jämförelse till den insatsen kan vi berätta att den svenska stjärnan Emil Norling när han tog VM-silver i oktober landade på totala slutvikten 905 kg (knäböj 337,5 kg, bänkpress 200 kg, marklyft 367.5 kg). Foto: Avig Kazanjian
Västerås Kraftsportsklubbs Fredric Folkjern instruerade. Foto: Avig Kazanjian
Powered by Labrador CMS