Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Därför är inte alla viner veganska

Om man är strikt vegan är inte ens vin säker mark, trots att det är gjort på vindruvor från växtriket.

  • Publicerad 12:01, 10 maj 2018

För att vinet ska bli rent och klart så klarnar de flesta producenter sina viner innan buteljering – och det finns många olika metoder där vissa producenter använder klarningsmedel som kommer från djurriket.

Exempelvis kan man använda sig av chitosan/kitosan som utvinns ur skalen från skaldjur, äggvita, gelatin som är protein från djur, isinglass som utvinns ur simblåsan från fiskar, med mera.

Nu är detta dock ganska ovanligt. De flesta klarnar sina viner med helt djurfri Bentonit-lera eller utan tillsatser genom att dra om vinet flera gånger till nya tunnor. Dock frågas det allt mer efter ”vegan-viner” så många producenter börjar skriva ut detta på flaskan. Men märk väl att de flesta viner är vegan även om det inte framgår av etiketten.

MIM Natura Cava

Spanien, Pendés. Nr: 7740. Pris: 109 kr

Om: Detta vin är helt rätt i tiden. Gjort av både ekologiskt och biodynamiskt handskördade druvor med sorterna Xarel·lo, Macabeo, Parellada och Chardonnay. Lagrat mer än 24 månader i flaskan och utan animaliska inslag i klarningen. Låg sockerhalt på mindre än 3g/l. LCHF, vegan och miljöriktigt med andra ord. Dessutom stiltypiskt gott. Friskt, piggt med tydliga inslag av frukt som päron, gröna äpplen och en gnutta kex från lagringen. Jag tycker att man kan dricka den svalt som den är eller som välkomstbubbel.

Côtes-du-Rhône Saint-Francois

Frankrike, Côtes du Rhône. Nr: 74993. Pris: 89 kr

Om: Producenten heter Gabriel Meffre och har valt att göra ett blandvin på druvsorterna Grenache Blanc, Clairette och Viognier. Ekologiskt certifierat vin med organiskt odlade druvor. Helt vegan. Man gör mest rött vin i detta område men de vita är ofta riktigt bra när de dyker upp. Nästan alltid blandviner. Detta vin har mycket frukt, päron, persika och doftar mycket av gula/vita blommor. Ett somrigt vin som passar bra till soliga picknick-
rätter som kycklingsallad, kalkonmacka eller valfritt vegan-alternativ. Ta med kylväska till vinet. Serveras bäst svalt.

Montirius Vacqueyras Garrigues

Frankrike, Vacqueyras. Nr: 91313. Pris: 179 kr

Om: Ännu ett vin från södra Rhône, från området Vacqueyras. Detta vin är både ekologiskt, biodynamiskt och vegan. Ändå framgår inget av detta på etiketten. Många seriösa producenter menar att detta inte är något att skryta med. Bra vin säljer utan snitsiga etiketter, det som räknas är vätskan i flaskan. Detta vin är lite ungt kanske, men ändå mycket gott. Stor djup frukt och frisk syra som ska drickas till mat. Grillad Aubergine, rotfrukter och smakrik sås gjord på Planti Soygurt. Eller en grillad, saftig köttbit med vitlöks- och basilikasmör.

Ratafia de Champagne

Frankrike, Champagne. Nr: 76307. Pris: 324 kr.

Om: Ett sött vin gjort på druvmust och alltså långt ifrån en mousserande champagne. Didier Herbert gör sin Ratafia av hög kvalitet och använder överbliven must av Pinot Meunier-druvor. Därefter tillsätts sprit, Fine de Champagne (eau-de-vie gjord på champagne) och lagras i tre år. Doftar jättetrevligt av torkad aprikos, vanilj och mandel. Smakar utsökt sött men ändå rätt friskt med inslag av cognac. Jag skulle servera det svalt som ett dessertvin. Troligen vegansk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

Drömburgare på Bra hak: ”Folk vill ha bra kvalitet på hamburgare”

Så gör du en Hemmakär – på hemmaplan Det pratas om en hamburgerboom i Västerås. Både i centrala stan och runt om i stadsdelarna poppar det upp nya hak. I täten för den trenden går Bra hak, som öppnade för två och ett halvt år sedan. –...söndag 17/3 18:19

Bara rött till kött? Glöm det!

Vinexpertens tips till mästerkockens köttfria rätter Måste man äta kött om man gillar vin? Givetvis inte, slår Västerås Tidnings expert Patric Anderson fast när det åter är dags för ett avsnitt av hans vinskola. Han får ett rungande stöd av sin...söndag 17/3 15:37

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING