Foto: GUN PERSSON LJUSNE/Mostphotos

”Viktigt att ta tillvara på omvalsperioden”

Den preliminära antagningen till gymnasiet blev klar 9 april. Med start nu på onsdag 24 april inleds omvalsperioden. – Det är jätteviktigt att ta tillvara på den här tiden om man kan känner att man vill ändra något. Man riskerar absolut ingenting med det, säger Josefine Johansson, studie- och yrkesvägledare på Skiljeboskolan i Västerås.

Publicerad
Ger tips och råd. Josefine Johansson, studie- och yrkesvägledare på Skiljeboskolan Foto: Privat

Omvalsperioden pågår mellan 24 april och 8 maj.

Josefine Johansson är studie- och yrkesvägledare på Skiljeboskolan och förklarar hur det går till:

– Under omvalsperioden gör du ditt omval via webben (Dexter). Men någon studievägledare eller rektor behöver låsa upp sidan för varje enskild elev. Ta kontakt med den som administrerar sidan på sin skola så får du hjälp.

Vilken är omvalsperiodens främsta syfte, vem är den till för?

– Den finns för att våra elever ska kunna ändra sina val. De har nu gått och funderat några månader och kanske kommit fram till att något ska ändras. Det kan var smådetaljer som språkval eller att man vill ändra ordning på sina val, men också större som att lägga till eller ta bort val. Det finns ingen begränsing i hur många val man kan ha.

Vad är viktgast för eleverna att tänka på?

– Det är jätteviktigt att verkligen ta den här tiden och känna efter: ”Är det det här jag vill under de närmaste tre åren?”, ”Hur känner jag egentligen för kurserna som kommer att läsas på programmet?”. Det är ju viktigt att man verkligen väljer något som är studiemotiverande och kännas roligt, understryker Josefine Johansson.

Och fortsätter:

– Det som också är viktigt att tänka på är att den preliminära antagningen inte är något man behöver gå runt att ha magont över, ingen har säkrad plats ännu! Loppet är på inget sätt kört, detta är en vägvisare kring hur hårt man eventuellt kan behöva arbeta med sina betyg under våren.

Att göra ett omval under den här perioden betyder heller inte att man hamnar sist i kön, eleverna konkurrerar fortsatt på samma villkor som de elever som sökt programmet innan den 14 februari.

Däremot, menar Josefine Johansson, är det nu och inte sen som gäller för de som går i omvalstankar – om man vill ge sig själv de bästa förutsättningarna.

– Det går ju att ändra sig även efter det slutgiltiga beskedet (som kommer 28 juni i år). Men då blir du antagen sist och kan inte längre konkurrera med dina betyg, det finns det ingen garanti att det finns platser kvar på programmen. Det var svårt redan förra året med många fyllda skolor, det är en snarlik situation i år.

– Så ett sent omval försämrar chanserna att komma in där man vill – därför är det viktigt att ta en ordentlig tankeställare nu under de här två veckorna, råder Josefine Johansson.

Powered by Labrador CMS