ABB-gymnasiet planerar att starta spetsutbildning i teknik

ABB Industrigymnasium avser att ytterligare utveckla sin utbildning och har ansökt hos Skolverket om att starta en spetsutbildning i teknik; ” Teknikspets mot smarta system och produkter”.

  • Publicerad 13:09, 10 okt 2017

Agneta Berliner, VD på ABB Industrigymnasium Foto: Lasse Blom

ABB Industrigymnasium har ansökt om en spetsutbildning med start hösten 2018 och skolan i Västerås utökas därmed med en klass. Ansökan till spetsutbildningen sker i samband med det ordinarie gymnasievalet och intagning sker utifrån betyg.

– Vår nya utbildning erbjuder eleverna utmaningar, bredd och spets inom det teknikområde där vi ser den snabbaste utvecklingen, såväl inom forskning som inom samtliga samhällssektorer som Industri, Service, Bostäder och Hälso/sjukvård. Det handlar om smarta system, dvs inbyggda system uppkopplade till artificiell intelligens i molnet. Utbildningen kommer bl a att innehålla teknisk specialisering inom smarta produkter, programmering, robotteknik och mikrodatorteknik, säger Hans Jakobsson, rektor för ABB Industrigymnasium i Västerås.

ABB kommer att erbjuda eleverna på spetsutbildningen såväl praktik som projektuppgifter och studiebesök.

– ABB ser ett stort behov av teknisk kompetens och vi välkomnar initiativet med en teknikinriktad spetsutbildning i ABB Industrigymnasiums regi. Utbildningen ger unga ytterligare en fantastisk möjlighet att satsa helhjärtat på teknik tidigt och den är en viktig del i att säkra kompetens-försörjningen inom teknik och digitalisering för Sverige och världen framåt, säger Johan Söderström, VD för ABB Sverige.

Spetsutbildningen är framtagen i nära samarbete mellan ABB Industrigymnasium och Mälardalens högskola.

– Fokus på spetsutbildningen är inbyggda system, ett område där Mälardalens högskola är nationellt ledande och har ett högt internationellt anseende. Vi öppnar upp för att eleverna ska kunna läsa 30 högskolepoäng inom ämnen som robotik, datavetenskap, elektronik och flygteknik då de förutom kurspoäng även får erfarenhet av akademiska studier. Även under själva gymnasieutbildningen kommer vi att samarbeta med ABB Industrigymnasium genom t ex gästföreläsningar och hand-ledning av gymnasiearbeten. Lärarna på skolan erbjuds också att delta i Mälardalens högskolas projekt och kurser, säger Paul Pettersson, rektor för Mälardalens högskola.

ABB Industrigymnasium har sedan starten 1994 arbetat målmedvetet med att stimulera elevernas entreprenöriella förmågor. Att kombinera teknik med innovation, produktutveckling och entreprenörskap är ett att skolans signum och många av skolans tidigare elever är idag framstående entreprenörer – vare sig det är i egenskap av egna företagare eller som anställda. Detta är ett område som skolan upplever att många ledande internationella teknikföretag efterfrågar kompetenser inom hos sina blivande medarbetare.

– Vi ser fram emot att utveckla vårt goda samarbete med näringslivet och även på denna spets-utbildning kommer vi ha innovation och entreprenörskap som en röd tråd. Vi vet att framtidens tekniker och framtidens ledare behöver kunskap om produktutveckling, affärsmodeller och hur innovationer kommersialiseras. Likaså kommer vi även inom spetsutbildningen ha en internationell utblick genom t ex projekt och gymnasiearbeten i andra länder än Sverige, säger Agneta Berliner, VD på ABB Industrigymnasium.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING