Foto: Arkeologerna, Statens historiska museer

Unikt vikingafynd i Köping

I samband med en arkeologisk undersökning av ett gravfält i Viby/Norrtuna utanför Köping har man hittat två vikingatida svärd nerstuckna i gravar.

Publicerad

Nyligen har Arkeologerna vid Statens historiska museer hittat två vikingatida svärd vid en arkeologisk undersökning i Viby/Norrtuna strax utanför Köping.

Svärden stod nedstuckna i gravar och hade lämnats så för drygt 1 200 år sedan.

– Vi kunde se handtaget till ett av svärden sticka upp ur marken, direkt under grästorven, säger Anton Seiler, på Arkeologerna vid Statens historiska museer, i ett pressmeddelande.

Det stora gravfältet rymmer uppskattningsvis 100 gravar. I en av gravhögarna som dateras till yngre järnålder, cirka 600-1000 e.Kr, hittades de ovanliga fynden.

– Under en senare tidsperiod, kanske 200–300 år efter att den byggdes, har människor återvänt till högen och anlagt ytterligare tre nya gravar inbyggda i den första. Det handlar om tre stensättningar, det vill säga gravar byggda av sten. I den ena stensättningen fanns en stor mängd vackra glaspärlor. I de två andra har svärden stuckits ner i marken, mitt i respektive grav. Det är mycket ovanligt, säger arkeologen Anton Seiler.

Han fortsätter:

– Man har totalt hittat drygt 20 vikingatida svärd i Västmanland tidigare, att då hitta två exemplar på samma gravfält som vi har gjort, och dessutom orörda i gravarna, är lite av en sensation. Speciellt som att de är placerade på det sätt de är.

Varför svärden står upprätta är i nuläget okänt. Klart är att de satts ner mycket grunt i marken.

– Kanske var det ett sätt att vörda och minnas sina anhöriga, genom att man kunde besöka platsen där svärden fanns och röra vid dem, menar Anton Seiler.

– Vi vet inte varför man har gravlagt flera individer senare i högen, om det handlar om släktskap eller om man ville markera någon sorts tillhörighet. Om det är mans- eller kvinnogravar kan förhoppningsvis de osteologiska analyserna ge svar på.

Under utgrävningen har även andra fynd gjorts, bland annat kremerade ben från människor och djur, en spelpjäs, delar av en kam och björnklor, som kan ha varit en del av en björnfäll. Gravfältet tros vara anlagt ovanpå en äldre gård, något som är ovanligt, menar arkeologen Fredrik Larsson.

– Vi har undersökt området i etapper. Under gravfältet kommer det gårdslämningar som är äldre, från bronsålder eller äldre järnålder. Det finns tecken på att man även har ägnat sig åt järnframställning, så det är en väldigt komplex plats, säger Fredrik Larsson.
De stora arkeologiska utgrävningarna längs med E18 i Västmanland har pågått i två år och görs med anledning av att motorvägen ska breddas mellan Köping och Västjädra. Utgrävningarna är nu avslutade och svärden är inlämnade till konservering.

Foto: Arkeologerna, Statens historiska museer
Powered by Labrador CMS