Guld och silver. Isabella Wiklund (guld i vikt) och Elvira Jonsson (silver i höjd) var två av totalt fem Västerås FK-medaljörer som plockade hem sammanlagt sex SM-medaljer från USM-tävlingarna i hemmahallen. Foto: Linda Wiklund

SM-succé för hemmaklubben VFK

Svenskt mästerskap i hemmahallen. Då visade Västerås friidrottsklubb klass i alla avseenden. Under USM-tävlingarna tog arrangörsklubben inte mindre än sex medaljer, varav tre guld. – Det gick precis så bra som vi hade hoppats, säger klubbens huvudtränare Håkan Setthammar.

  • Publicerad 18:00, 14 mar 2019

Västerås friidrottsklubb kan summera ett lyckat inne-USM i Westinghouse arena.

Både arrangörsmässigt – och tävlingsmässigt.

Med kort varsel då den tilltänkta arrangören hoppade av lyckades den rutinerade SM-arrangören leverera ett riktigt bra arrangemang.

Kanslichefen Henrik Astfors, som nyligen tagit över rollen efter VFK-legendaren Per Tunander och nu hade sitt elddop som tävlingsledare, riktade ett stort tack till alla frivilliga funktionärer som ställde upp under SM-dagarna:

”Vi tog oss an uppgiften med bravur och det hade inte gått utan alla er som var funktionärer under helgen. Ni är värda vartenda superlativ jag kan komma på”, skriver han på klubbens hemsida.

Huvudtränaren Håkan Setthammar kan bara stämma in i hyllningskören.

– Alla gjorde det störtbra. Vi har haft en utbildning för ett 40-tal nya funktionärer som nu var med för första gången. Vi är så klart otroligt nöjda att så många vill ställa upp för klubben och allt flöt på otroligt bra.

Det gjorde det även på tävlingsbanorna.

Vid senaste inne-USM i Växjö förra året bärgade Västerås friidrottsklubb tre medaljer.

Nu blev skörden den dubbla.

– Alla som vi hade hoppats på levererade. Det är starkt gjort på hemmaplan där föräldrar, syskon, släkt och vänner finns med på och ser på. Det kan göra det mer nervöst än vanligt när man ska tävla, säger Håkan Setthammar.

I de blågula hemmaatleternas fall verkade det snarare ha varit inspirerande.

En sammanfattning av alla medaljörer ser ni här under.

Albin Wallenius (mitten) var starkast i 1500-metersfinalen i P16-klassen och sprang hem ännu ett SM-guld. Han vann även terräng-SM i höstas. Foto: Magnus Wallenius

Så gick det till – här är VFK:s alla SM-medaljörer

Totalt storstilade sex medaljer på hemma-SM för VFK. Här är de, med kommentarer från Håkan Setthammar.

GULDMEDALJÖRERNA

Leo Bystedt – P16 vikt
16-åringen slog till direkt. 18,49 och personligt rekord redan i första omgången räckte till seger.
– Leo var ju statistik-etta och favorit. Men fick oväntat mycket konkurrens av duktige kulstötaren Jesper Ahlin. Men Leo är väldigt stabil, starkt att pers med nästan en halvmeter. Han var jättenöjd, och det ska han vara.

Isabella Wiklund – F16 vikt
Överlägsen med tävlingens två längsta kast. Hon vann på 16,75, nästan 70 cm före tvåan.
– Även Isabella var statistiketta inför tävlingarna. Jätteskönt för henne och starkt gjort att även lyckas leverera på hemmaplan.

Albin Wallenius – P16 1500 meter
Terräng-SM-vinnaren från i höstas följde nu upp med ett nytt guld, denna gång inomhus på bana. Han hade full kontroll på händelserna trots att det var stök och bök i ett tufft finalfält. Segertid: 4.23,02.
– Albin har ett härligt löparhuvud. Han låg i täten men blev omsprungen med 500 kvar. Då la han sig bara kallt i rygg och tryckte sedan till och la i en högre växel på sista bortre långsidan. Vilken kille!

SILVERMEDALJÖRERNA

Ludvig Jaasund, P15, höjd och 1000 m
Mångkamparen lyckades bärga två silvermedaljer i sina två favoritgrenar höjd och 1000 m. I höjd stod han för något av sitt livs hoppning och persade tre gånger upp till 1,85. Pers blev det även när han plockade hem silvret på 1000 m. Jaasund höll sig cool i ett stökigt lopp och hade bara Sverige-ettan Albin Öberg före sig.
– Som mångkampare har Ludvig ett väldigt bra löparhuvud. I höjdhoppet fick han verkligen till hoppning när det som bäst behövdes. Mycket starkt att persa tre gånger.

Elvira Jonsson, höjd F 16
En tuff segerstrid med Klara Frykholm från Glanshammar som till slut vann på 1,72 (Elvira stannade på 1,70). Visade bra moral och klarade flera höjder i sista hoppet.
– Det var nog en del nerver inblandat i början. Men hon har ändå en väldigt hög lägstanivå och några av hennes hopp var jättebra. En riktig kämparmedalj.

Dubbla silver. Ludvig Jaasund (till vänster) tog silver bakom den gamle storhopparen Stefan Holms son Melwin Lycke Holm. Dessutom sprang VFK-aren hem ett silver på 1000 m. Foto: Peter Skoog

Guldet vikt åt hemmakastaren. Leo Bystedt, son till gamle släggstjärnan Kjell Bystedt, vann P16 vikt på ett imponerande sätt med ett prydligt personligt rekord. Foto: Privat

Höjdar-tävling. Arrangerande Västerås friidrottsklubb fick mycket beröm för arrangemanget av deltagare och ledare. Totalt kom omkring 530 15-och 16-åringar från hela Sverige till start under de två tävlingsdagarna i Westinghouse Arena. Foto: Stefan Lindgren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING