”Man är väldigt mycket tillsammans i basket”

Aros Basket är en ung förening med bara knappt nio år på nacken. Det som från början var tänkt som bara ett motionslag för herrar har vuxit till en frodande ungdomsverksamhet med omkring 150 ungdomar och lag i seriespel från 8 år och uppåt.

  • Publicerad 14:10, 13 apr 2017

Vi pratade lite kort med två av alla dessa ungdomar under en träning i Fryxellska skolans idrottshall.

Adi Mujacic, 11 år. Aros Basket.

Hur länge har du spelat basket?

– Ungefär 2–3 år.

Vad är roligast?

– Att spela match!

Vad är svårast?

– För mig är det att springa, jag har jättedålig kondition!

Håller du på med någon annan idrott?

– Nej, inte just nu.

Avaan Amin, 14 år. Aros Basket:

Hur länge har du spelat basket?

– I sju år. Halva mitt liv, haha.

Vad är roligast?

– Känslan av att veta att man har folk runtomkring sig, man jobbar som ett lag och träffar nya vänner. Spelar med killarna ibland.

Vad är svårast?

– Jag tror att det är att täcka, att vara försvar. 

Håller du på med någon annan idrott?

– Jag dansar ibland, annars inget.

Om man funderar på att börja med någon sport, varför ska man välja basket? 

– Basket är en sport där man är väldigt mycket tillsammans. Om man känner sig ensam kan man börja i basket för man har alltid folk runt omkring sig.

Det här är Aros Basket

Aros Basket bildades 2008 av Conny Åslund (idag den drivande kraften och även ordförande), Johan Hägg och Erik Englund. Tanken var först att ha ett motionslag i seriespel men samtidigt tillkom det juniorungdomar till verksamheten under den första säsongen 2008–2009. 

Sedan starten har föreningen haft en stadig tillväxt av medlemmar och personer som vill engagera sig i föreningen. Föreningen bedriver barn- och ungdomsverksamhet i flera olika åldrar för omkring 150 utövare samt öppna drop in-träningar (Try it) på fredagar i Fryxellska som är gratis för alla barn 10–15 år.  
– Målsättningen har hela tiden varit att starta upp yngre ungdomslag och därmed kunna bygga upp en stabil senior- och ungdomsverksamhet på sikt, säger Conny Åslund.

Men ungdomarna får inte bara spela.
– Vi utbildar kontinuerligt unga till ledare genom att skicka dem på ledarutbildningar, berättar Åslund.  

Aros Basket har under klubbens nionde säsong haft nio ungdomslag i gång, varav de flesta i seriespel: pojkar 99/01 (två lag), pojkar 02/03, pojkar 04/05,
pojkar 06/07, pojkar 08/09 samt flickor 03/04, flickor 06/07, flickor 08/09.  

Aros Basket är en aktiv och framåt förening som tar chansen att visa upp sig och sin verksamhet på bland annat Barnfestivalen och Västerås Cityfestival.
– Vi kommer att ha Sommarlovsbasket på tre platser i Västerås under sommaren, berättar Åslund.  

Även integration är viktigt för föreningen.
– Vi har kört integrationsprojektet såsom ”Basket för nyanlända” i Fryxellska som har varit gratis för alla nyanlända barn och ungdomar i Västerås.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING