Isak Möller i Parmadressen, under träningsturneringen på Sicilien. Foto: Privat

Fotbollsäventyr på sydligare breddgrader

Till vardags spelar han med VSK:s P17-lag. Nu har fotbollsvärlden blivit betydligt större för Isak Möller. Nyligen bytte han den grönvita dressen mot den italienska storklubben Parmas blågula. – Jag blev såklart lite chockad när jag fick inbjudan, säger den 16-årige mittbacken.

  • Publicerad 12:15, 19 maj 2019

Isak Möller har upplevt sitt fotbollslivs hittills mest omtumlande veckor.

I stället för att fira en stillsam påsk hemma med övriga familjen på Gryta blev det ett något oväntat sydländskt fotbollsäventyr.

Serie A-klubben Parma – och seriekollegan SPAL– bjöd in VSK:s vänsterfotade 16-åring för träning och provspel.

– Det kom ett brev strax före påsk. Jag blev såklart lite chockad. Det var svårt att fatta och samtidigt väldigt nervöst. Men när jag väl var där var det bara att köra på och göra sitt bästa. Jag är nöjd med min prestation, säger Isak Möller.

Hur gick det till att du fick chansen till provspel?

– De var folk på utvecklingslägret i Halmstad förra året och ett regionalt landslagsläger i våras som jag var med på och några seriematcher, berättar han.

Representanterna för de italienska toppklubbarna gillade uppenbarligen vad de såg av västeråsaren som spelat fotboll en stor del av sitt liv.

Först bar det iväg ner till Parma, cirka tio mil sydost om Milano, för ett par träningspass. Isak Möller bodde då på Parmas träningsanläggning där alla akademilag och även Parmas a-lag tränar.

Sedan blev det ännu sydligare breddgrader.

– Vi flög ner till en turnering på Sicilien, där var det riktigt varmt.

Med i hettan fanns ytterligare två provspelare, en från Sundsvall och en portugis.

– Det var skönt att ha en svensk till med sig. Italienarna är inte jättebra på engelska. Men jag lärde mig språket ganska snabbt, i alla fall fotbollsfraserna, säger Isak.

På planen lät han spelet tala – han fick starta i sex av de sammanlagt sju matcherna under den turnering som hans Parmalag dessutom vann.

Är du nöjd med din insats?

– Ja, jag gjorde mitt bästa och fick beröm för speluppbyggnaden. Det här känns som en nyttig erfarenhet. Nu i efterhand har jag fått lite mer självförtroende och vågar testa lite nya saker. Man har dessutom fått en liten inblick i hur ett proffsliv skulle kunna se ut utomlands, säger han.

Vilken var den största skillnaden mot spelet här hemma?

– Framför allt tyckte jag att fler spelare var längre, och hade mera muskler. Det var ganska mycket tuffare spel, mer fysiskt. Men det var bra för mig att utsättas för. Det stärker mig och jag är bara tacksam att ha fått den här chansen.

Efter utflykten till Sicilien avslutade Isak Möller sedan sin drygt en vecka långa Italienvistelse i norra delarna igen, i Ferrara hos Serie A-klubben SPAL.

– Det blev två träningsmatcher men skulle ha blivit mer. SAS-strejken ställde till det så jag var tvungen att åka hem, det var lite synd.

Efter hemkomsten till Sverige och Västerås har han redan fått respons från Italien.

– De har hört av sig och tackat för att jag kom och sa att de var nöjda. Det känns skönt att höra det.

Bekräftelse har mittbacken fått även på hemmaplan. Nyligen skrev han på ett så kallat lärlingskontrakt med VSK.

– Det innebär att man har a-lagsledarnas ögon på sig och att jag har en a-lagsspelare som jag fråga om råd. Det är jag väldigt tacksam för. Men ingenting har ju ändrats egentligen, varken med det eller att jag var i Italien. Just nu är det bara fokus att köra på som vanligt med mina grymma lagkompisar och tränare i P17-laget och fortsätta utvecklas.

Vad vill du med fotbollen på sikt?

– Först och främst lära sig mer om mittbackspositionen, som jag börjar bli mest van vid nu. Sedan att bara kunna klättra upp i VSK och ta mig vidare till U19 och kanske A-laget så småningom förhoppningsvis. Sedan får man väl se om man därifrån kanske kan få chansen att testa på det internationella.

Det finns ju andra mittbackar som tidigare gått från VSK och ut i den stora fotbollsvärlden …

– Ja, ”Vigge” (Victor Nilsson Lindelöf) är en förebild såklart. Det är han väl för alla spelare egentligen, att komma från en relativt liten stad och klubb och visa att man kan gå så långt som till United. Men jag tittar även på och har förebilder som Chiellini i Juventus och Van Dijk i Liverpool. Och VSK:s mittbackar såklart, säger Isak Möller.

Parmalagets huvudtränare ger instruktioner till bland andra Isak Möller (till höger)

Segerlaget. Isak Möllers Parma vann träningsturneringen på Sicilien. VSK-aren fick starta i sex av sju matcher. Foto: Privat

Under en av matcherna på Sicilien. Isak Möller närmast i bild. Foto: Privat

Börjar på Widenska i höst

Namn: Isak Möller

Ålder: 16 år (född april 2003)

Familj: Mamma, pappa, lillebror

Bor: Gryta

Gör: Går ut nian och börjar till hösten på fotbollsgymnasiet på Widenska, ska gå samhällsprogrammet

Klubb: VSK, P17-laget

Position: Vänsterfotad mittback/försvarsspelare.

Meriter: Gjorde debut i U21-allsvenskan med VSK i våras. Spelade med Västmanland i utvecklingslägret i Halmstad 2018. Regionalt landslagsläger 2019. Skrev nyligen lärlingskontrakt med VSK.

Aktuell: Provspelat med Serie A-klubben Parmas akademilag samt tränat med seriekollegan SPAL.

Isak Möller i hemmadressen, i VSK P17. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING