Det var fullsatt i Medborgarhuset i Tillberga när brottningen flyttade in för en dag. Foto: Privat

Brottare fyllde Medborgarhuset i Tillberga

Brottare från hela Västmanland äntrade Medborgarhuset i Tillberga. Lokalen fylldes av kämparanda, svett och hejarrop. En atmosfär fylld av mycket skratt och glädje. Och, i ärlighetens namn, även en och en annan tår. Det kan göra ont att förlora, även fast det är på lek.

  • Publicerad 18:10, 28 jan 2019

– Ja, Västmanlandsträffen är på lek. Här handlar det om att ha roligt. Inte om att vinna. Vi samlar länets nybörjare, från 6 år upp till 15, för att de ska få chansen att testa sina färdigheter och lära känna nya brottarkompisar, berättar Johan Gybrant från Västerås brottarklubb.

Redan klockan nio på söndagsmorgonen var det samling i Medborgarhuset. Tjejer och killar från Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kolbäck, Kolsva, Virsbo och Västerås hade då gemensam uppvärmning. Totalt var det 53 barn som deltog.

Tillbergabon Jerry Bergkvist, som har startat brottningsträning i Tillberga för knappt ett år sen, har ett extra öga på åtta barn. Alla hemmahörande i Tillberga.

– Det är första gången vi är med i dessa sammanhang. Fantastiskt kul och jag blir så stolt över hur duktiga de blivit. Vi tränar två gånger i veckan här i Medborgarhuset. Vi är en filial till VBK och tack vare klubben kunde vi arrangera det här i Tillberga.

– Att få röra på sig från tidig ålder är viktigt. Just brottning är den ultimata kombinationen för kroppen. Du blir smidig, stark och snabb på en och samma gång. Och så har vi roligt på våra träningar. Det är viktigt med glädje och lek, berättar Jerry Bergkvist.

Klockan 10.00 blåste domaren i gång första matchen och sedan avlöste matcherna varandra på löpande band.

Klubbarna har parat ihop motståndare efter vikt, ålder och färdigheter. Man hälsar på varandra före matchen och tackar varandra efter matchen. Det är en härlig kamratanda som råder mellan klubbarna.

– Även fast vi kommer från olika klubbar så är vi som en enda stor familj. Det är så inom brottningen. Fråga mig inte hur eller varför, det är bara så. En fantastisk känsla och tillhörighet, säger en stolt Johan Gybrant som är en av initiativtagarna till Västmanlandsträffen.

För syskonen Khava, 10 år, och Mustafa Dakiev, 9 år, från Västerås brottarklubb är det inte första gången. De har varit med på flera träffar tidigare.

– Brottning är så roligt, man träffar kompisar och så lär man sig nya saker hela tiden.

– Det är alltid lite nervöst att gå upp på mattan men det går över så fort domaren blåser igång matchen, berättar Khava Dakiev. Hon har precis gått en match och lyckades lägga sin motståndare på rygg.

En mycket nöjd Jerry Bergkvist summerar evenemanget:

– Vilken dag och vilken brottarfest det blev. Det här hoppas jag blir en återkommande tillställning i Tillberga och i Medborgarhuset.

Syskonen Khava, 10 år, och Mustafa Dakiev, 9 år, från Västerås Brottarklubb var två av alla deltagande brottare i Västmanlandsträffen. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING