Filippa Sterling triumferadei flickor 16–17 år på 200 bröstsim under ungdoms-SM och var dessutom med i ett av de segrande VSS-kapplagen. Foto: Svenska simförbundet

VSS tredje bästa klubb på ungdoms-SM

I dag inleds sim-SM i Landskrona. Västerås Simsällskap värmde upp på bästa tänkbara sätt med att bli tredje bästa medaljklubb på nyligen avslutade ungdoms-SM, Sum-Sim.

Publicerad

VSS mästerskapstävlande är nu i full gång denna sommar. Det började på bästa sätt.

Trots att klubben inte fullt kunde använda sina unga simstjärnor Hannah Brunzell och Edith Jernstedt – som även hade ungdomslandslaget och kommande junior-EM iHelsingfors 4–8 juli på agendan – på ungdoms-SM i Malmö så blev framgångarna stora.

De två hann dock vara med och vinna två lagkappsguld för VSS tillsammans med Malin Eklund och Filippa Sterling. Först vann de flickor 16–17 år 4x200 frisim och därefter 4x100 medley, där de dessutom slog nytt Sum-Sim-rekord (se segerdansen i filmklippet på VSS Facebooksida).

Jernstedt hann dessutom med att vinna två guld i flickor 16–17, på 200 medley och 200 fjärilsim.

Individuellt klev syskonen Filippa och Lucas Sterling fram. Filippa vann guld i flickor 16–17 år på 200 bröstsim och tog brons på 100 bröstsim. Yngre brodern Lucas vann guld i klassen pojkar 14 år och yngre på både 100 bröst och 100 rygg samt silver på 200 medley.

Övriga VSS-medaljörer var Felicia Rogell som i flickor 15 år och yngre tog silver på 400 medley, och Elvira Mörtstrand som i flickor 15 år tog brons på 100 fjärilsim. Finalplatser nådde även Malin Eklund och Hanna Degerlund.

Total medaljskörd för VSS blev därmed elva medaljer, och VSS-truppens totala insats gav en tredjeplacering i medaljligan och en femte gällande mästerskapspoäng. Klart bättre placeringar än fjolåret och totalt sett en mycket stark VSS-insats.

Nu väntar alltså SM och JSM, fortsatt på skånsk mark i form av Landskrona.

Räkna med flera Västeråsframgångar i bassängen.

VSS Edith Jernstedt (mitten) var med i två segrande lagkapper och vann dessutom två två guld individuellt i flickor 16–17. Nu väntar junior-EM i Helsingfors. Foto: Svenska simförbundet
Felicia Rogell (till höger) simmade hem en silverpeng i flickor 15 och även för henne väntar landslagsuppdrag i sommar då hon deltar i Nordiska Ungdomsmästerskapen i Riga 14–15 juli. Foto: Svenska simförbundet
Lucas Sterling (mitten) tog två guld i klassen pojkar 14 år samt ett silver. Foto: Svenska simförbundet
VSS lagkappslag – Edith Jernstedt, Hannah Brunzell, Malin Eklund och Filippa Sterling – som segrade på 4x100 medley i klassen flickor 16-17 år på nytt mästerskapsrekord. Foto: Svenska simförbundet
VSS unga stjärna Hannah Brunzell tävlar med start idag i junior-EM i Helsingfors.Dessutom är hon av Sveriges Olympiska Kommitté uttagen som en av Sveriges 28 största idrottslöften i ”Talang 2022”, SOK:s satsning inför kommande OS med sikte på Paris 2024 eller Los Angeles 2028. Foto: Svenska simförbundet