Stort finaljubel bland VSK-spelarna efter att grönvitt säkrat platsen i SM-finalen. Foto: STEFAN LINDGREN

VSK:s stora finaljubel

VSK Bandy är klart för SM-final. Detta efter att grönvitt vunnit med 6–5 i kvällens semifinal mot Villa Lidköping hemma i ABB Arena, vilket innebär att grönvitt vann semifinalserien med ointagliga 2–0 i matcher. Norskan Charlotte Selbekk stor hjälte med sitt avgörande mål åtta minuter från slutet.

I tisdags vann VSK den första semifinalen med 8–4 nere i Lidköping.

Torsdagens semifinal startade trögt för grönvitt. Gästande Villa Lidköping klev upp högt i försvarspelet vilket störde VSK. Hemmalaget hade stora problem med att få upp farten i anfallsspelet vilket gjorde att man hamnade långt ner på egen planhalva i uppbyggnadsspelet. I den 21.a minuten tar Villa ledningen med 0–1 efter att Sara Svensson hittat rätt bakom VSK:s målvakt Sara Carlström. I den 28:e minuten kvitterar VSK till 1–1 efter att Gabriella Aronsson tryckt in en hörna.

Efter målet fick VSK lite bättre fart på anfallsspelet och helt rättvist tog grönvitt ledningen med 2–1 i den 32:a minuten, målskytt var lagkaptenen Malin Persson som dribblade sig igenom hela Villa försvaret. Ledningen skulle hålla sig fram till den 41:a minuten då VSK slarvade med ett tillbaka spel som Villas Matilda Svenler snappade upp och stänkte in.

Matilda Plan var tillbaka efter några matchers avstängning. Foto: STEFAN LINDGREN

VSK fick en smakstart på andra halvlek då Matilda Plan gjorde 3–2 i den 50:e minuten. Efter målet var det ett VSK med bättre självförtroende och större kontroll på spelet. I den 62:a minuten utökade grönvitt till 4–2 genom Linda Lohiniva. 6 minuter senare tryckte Malin Persson in 5–2 med ett mäktigt distansskott. Men Villa gav sig inte utan reducerade till 5–3 på hörna i den 70:e minuten. Målet gav gästerna luft under vingarna då de både reducerade och kvitterade inom loppet av två minuter.

Efter tio nervösa minuter återtog VSK ledningen i den 81:a minuten efter att grönvitt utnyttjat ett snabbt frislag som gav Charlotte Selbekk ett läge som hon inte missade. Målet skulle bli helt matchavgörande då grönvitt lyckades att reda ut Villas anstormning i slutet.

VSK-damerna är med andra ord klara för sin andra SM-final i historien. Den första förlorades mot Kareby med 1–3 2017.

Malin Persson tog ett tungt ansvar och var högst bidragande till VSK:s seger över Villa Lidköping. Foto: STEFAN LINDGREN