Första guldet 2019. I morgon lördag kan VSK:s damlag skriva klubbhistoria om det blir ett tredje rakt SM-guld. Det har inte herrlaget mäktat med vid något av tillfällena när de spelat hem sina 20 SM-guld. ”Vi vet exakt vad vi ska göra”, säger Charlotte Selbekk (infälld). Foto: Stefan Lindgren/Jonas Bergkvist

VSK:s guldhjälte avgör gärna en ny SM-final: ”Vi vet exakt vad vi ska göra”

Hon blev stor grönvit guldhjälte när hon avgjorde SM-finalen ifjol med två mål på tilläggstid. VSK-anfallaren Charlotte Selbekk trär gärna på sig den manteln igen när det är dags för en ny final i morgon lördag. – Vi vet exakt vad vi ska göra – och jag har inget emot att avgöra igen, säger 23-åringen till Västerås Tidning inför guldfajten mot Villa Lidköping.

Publicerad

Känns som att dom har lite mer press utifrån, vilket dom även själva har byggt upp via sociala medier efter varje seger…

Ett tag hängde finaldatumet 27 mars lite löst på grund av att herrsemin mellan Sandviken och Villa ännu inte kunnat färdigspelas på grund av utbredd coronasmitta.

Lösningen: damfinalen går som planerat inomhus i Recoverhallen i Uppsala denna lördag 27 – herrfinalen flyttas fram en vecka till påskaftonen.

– Det känns verkligen skönt att det blir final nu på lördag. Vi har redan haft en spelledig helg och är mer än redo, säger Charlotte Selbekk.

Den norska landslagsspelaren kom till VSK inför säsongen 2016/2017 och var direkt med om att föra damlaget till dess första SM-final (förlust Kareby).

Charlotte Selbekk har härliga finalminnen. Foto: Stefan Lindgren

Det är fantastiskt. Det såg vi redan förra året hur fansen ställde upp. Vi vet att de mer än gärna hade varit på plats om de hade fått. Men det känns riktigt bra att ha dem i ryggen.

Nu laddar skyttedrottningen för sin fjärde final med VSK – och för att ta hem det tredje raka guldet.

Det skulle i sådana fall göra att damerna skriver grönvit bandyhistoria. Herrarna har nämligen aldrig lyckats med bedriften att vinna tre raka guld när de 20 titlarna bärgats genom åren.

Hur är känslan inför finalen?

– Vi har en härlig känsla i truppen. Vi kommer in med en lite skön underdogs-känsla.

Ni ser er som underdogs?

– Ja, Villa har ju vunnit allt som går att vinna och inte tappat en poäng på hela säsongen. Känns som att dom har lite mer press utifrån, vilket dom även själva har byggt upp via sociala medier efter varje seger…

Tändvätska?

– Ja, vi har ju inget att förlora egentligen. Vi siktar såklart på att vinna och det vet vi att vi kan också. Vi vet exakt vad vi ska göra.

I serien har lagen mötts tre gånger – Villa har vunnit samtliga.

– Vi har lärt oss väldigt mycket från dom matcherna. På annandagen hemma var vi inte riktigt nära, det rann iväg (2–7). Men vid båda bortamatcherna (förlust 2–5 och 3–5) tycker jag vi gjort mycket bra saker och har byggt upp något sedan dess. Vi vet hur vi kan störa.

Villa Lidköping spelar nu sin första SM-final på damsidan, precis som det grönvita motståndarlaget gjorde för fyra år sedan.

Kan en större finalrutin betyda något?

– Det är klart att det spelar in. Samtidigt hade det nog gynnat oss ännu mer om vi spelat inför en fullsatt Studenternas än som nu i en träningshall. Men det är fortfarande en final, SVT sänder, det är lineup… Allt är ju större vid en final och den känner vi oss trygga och har ett lugn inför.

När VSK tog det andra raka SM-guldet förra året på ett ödsligt Studenternas var det efter en galen rysare där just Charlotte Selbekk avgjorde med två mål på tilläggstid efter en ofattbar vändning mot Skutskär.

Vilka minnen kommer tillbaka från förra årets final?

– Det var ju en konstig final. Vi hade en extrem motvind i första och sa i paus att nu ska vi utnyttja medvinden i andra. Men så blev det inte riktigt som vi pratat om. Jag minns att jag stod vid en defensiv hörna i 84:e minuten och vi låg under med 1–3 och jag tänkte ”är det verkligen så här det ska sluta?”.

Det skulle det inte.

– Tio minuter senare hade vi vänt och vunnit guld. Som sagt, en konstig men fantastisk final, säger Selbekk.

Misstänker att du inte har något emot att avgöra igen mot Villa på lördag?

– Nej, det har jag inte. Det skulle vara väldigt kul. Det gäller att vara fokuserad och förvalta de lägen man får.

Selbekk har haft en mycket bra säsong – den femte i VSK-dressen – och säger att hon fått ännu mer utrymme efter att Matilda Plan la rören på hyllan.

– Jag är nöjd, det finns inget att klaga över. Även om vi gärna hade haft Plan kvar så har det så klart blivit mer utrymme för flera andra spelare. Det känns skönt att jag bland annat kunde ta den chansen. Klart det syns tydligare när man gör målen, men det finns många andra bra prestationer i övrigt i laget också.

Det blir återigen en final utan publik, men VSK-fansen stöttar från tv-soffan. Hittills under säsongen har närmare 7 000 fiktiva biljetter sålts.

– Det är fantastiskt. Det såg vi redan förra året hur fansen ställde upp. Vi vet att de mer än gärna hade varit på plats om de hade fått. Men det känns riktigt bra att ha dem i ryggen. Vi hade stöd från ”hyllan” i semifinalen hemma mot AIK och det gjorde skillnad.

VSK körde ett sista träningspass i förmiddags och åkte sedan de åtta milen nordost mot Uppsala.

För att skriva historia.

Fotnot: SM-finalen direktsänds i SVT med start klockan 12.50 på lördag.

VSK och Villa har mötts tre gånger i serien – Lidköpingslaget har vunnit samtliga. Foto: Jako Keric
Powered by Labrador CMS