VSK-laget som grejade den första historiska segern i Svenska cupen i bandy för damer. Foto: STEFAN BORG

VSK tog hem premiärtiteln i Svenska cupen på hemmais

Svenska mästare. Och nu även historiska svenska cupmästare. VSK:s bandydamer vann den första finalen i Svenska cupen på hemmais sent i går kväll mot SM-finalmotståndaren Skutskär.

Skutskär var på jakt efter revansch för nederlaget i den dramatiska SM-finalen i våras som avgjordes efter straffar.

Men nu som då drog VSK det längsta strået.

Och nu som då stod en viss VSK-keeper i vägen. Sara Carlström – som även utsågs till matchens lirare – hade stor del i den historiska VSK-triumfen. Hon räddade laget flera gånger om hemma i ABB Arena på söndagskvällen.

– Det känns som att vi orkade lite mer och hade bättre fart. Framför allt i första halvlek, säger Carlström till vskbandy.se.

Ja, för där gick VSK upp till en 2–0-ledning som sedan utökades till 4–0 en bit in på andra ronden innan Skutskär vaknade till liv med två snabba mål i slutet av matchen.

– Då blev det lite stirrigt och vi stressade lite mer än vi behövde. Men jätteskönt att vi lyckades hålla undan och vinna ett nytt guld, sa Carlström.

Även tränaren Olle Wiberg var nöjd över andra raka, tunga titeln.

– Jag är jättenöjd och tycker vi gör en otroligt bra insats över 90 minuter. Vi ska vara otroligt nöjda med både spelet och den moral vi visar upp, sa han till vskbandy.se.

Till helgen väntar World Cup i Ale utanför Kungälv. VSK föll i finalen i fjolårets turnering – nu är siktet inställt på vinst och i sådana fall en sagolik trippel.

Den 13 november är det sedan dags för seriepremiär i Elitserien när AIK gästar ABB Arena

Svenska Cupen, final

Skutskärs IF–VSK Bandy 2–4 (0–2)

Första halvlek 0–1 (25) Malin Kuul (Maja Odén), 0–2 (33) Charlotte Selbekk

Andra halvlek: 0–3 (56) Emelie Åkerlund (Anna Fosselius), 0–4 (72) Bella Aronsson (Maja Odén), 1–4 (81) Linnea Larsson, 2-4 (83) Linnea Larsson.

Semifinal: VSK–AIK 6–4