VSK-spelarna i landslaget jublar efter VM-guldet. Foto: Christer Nilsson

VSK-stjärnan sköt Sverige till VM-guld

Sverige är världsmästare i dambandy. Detta efter att VSK-stjärnan Matilda Plan skjutit två av målen i finalen mot Ryssland. Matchen slutade 3–1 till Sverige.

Publicerad

För nionde gången av tio möjliga står det svenska damlandslaget som världsmästare. Och den här gången var det med minst sagt stor inblandning av grönvitt i den blågula VM-truppen.

I det svenska laget finns hela fem spelare som normalt spelar för VSK. En av dessa, Matilda Plan, blev dessutom guldhjälte när hon gjorde två mål i finalen som till slut vanns av Sverige med 3–1. En snygg avslutning för Plan med andra ord som nu ska satsa allt på sin karriär som allsvensk fotbollsspelare i Eskilstuna United.

Under hela VM har Sverige varit dominanta. Gruppspelet passerades med fyra raka segrar, och det var egentligen bara Ryssland som kunde hota det svenska guldet. I gruppspelet slutade mötet mellan nationerna 3–2, men i finalen växlade Sverige upp och kunde vinna med 3–1.

Även silvermedaljörerna Ryssland hade ett grönvitt inslag i truppen, detta genom den nya VSK-spelaren Galina Mikhaylova.

Bronsmedaljen vanns av värdnationen Norge (med tre VSK-spelare), som besegrade Finland i bronsmatchen med hela 6-1.

Powered by Labrador CMS