VSK föll tungt mot Villa Lidköping i SM-finalen i Uppsala. Foto: SVT Play

VSK föll tungt i SM-finalen

Det blev ingen tredje raka SM-titel. VSK:s bandydamer är detroniserade från tronen sedan guldfavoriten Villa Lidköping vunnit en jämn och välspelad finalmatch i Uppsala på lördagseftermiddagen med 6–3.

VSK lyckades kvittera tre gånger om.

Och målvakten Isabelle Larsson storspelade i kassen och räddade bland annat två straffar.

Men det räckte ändå inte denna gång.

När årets obesegrade suverän Villa gjorde 4–3 i den andra halvleken lyckades inte de regerande mästarna komma ikapp ytterligare en gång.

Ida Friman punkterade tillställningen med sitt 5–3-mål efter en soloraid sju minuter från slutet.

– Otroligt jobbigt och surt såklart. Vi gav det ett otroligt bra försök och jag är stolt över tjejerna. Det är bara att gratulera Villa som gör det bra. Vi räckte inte hela vägen den här gången men VSK Bandy kommer alltid tillbaka, sa VSK-tränaren Olle Wiberg till SVT efter slutsignalen.

Den första halvleken hade allt – intensiv, temporik, chansrik och mycket underhållande. Det var Villa som förde befälet i målprotokollet med att ta ledningen vid tre tillfällen.

VSK kvitterade två gånger.

Först till 1–1 genom måltjuven Charlotte Selbekk som efter ett frislag fick bollen på högerkanten och satte ur ganska snäv vinkel bollen mellan benen på Villa-keepern Pernilla Elardt.

Sedan till 2–2 – efter att Villa tagit ledningen på straff – genom Ingrid Bjonges lobb (!) över Villamålvakten långt ut från högerkanten.

Strax innan hade VSK bränt en straff.

Men Villa kunde gå till pausvila md 3–2 efter att Matilda Svenler snappat upp en retur från Isabelle Larsson i VSK-kassen.

Den andra halvleken blev betydligt mer tillknäppt och kontrollerad.

VSK lyckades dock kvittera en tredje gång sedan Emelie Åkerlund fått på en riktig pärla strax utanför straffområdet.

Efter en tilltrasslad situation tilldömdes Villa straff med drygt en kvart kvar.

Isabelle Larsson gjorde en suverän parad och räddade sin andra straff för dagen – men på den efterföljande hörnan revanscherade Matilda Svenler sig och satte 4–3.

Efter det lyckades inte VSK komma tillbaka.

Villa tog därmed klubbens första SM-guld på damsidan.

SM-final, bandy, damer

Villa Lidköping–VSK 6–3 (3–2)

Första halvlek: 1–0 (7) Julia Wallgren, hörna, 1–1 (13) Charlotte Selbekk, 2–1 (24) Lisa Östman, 2–2 (30) Ingrid Bjonge, 3–2 (35) Matilda Svenler

Andra halvkek: 3–3 (54) Emelie Åkerlund, 4–3 (74) Matilda Svenler, hörna, 5–3 (84) Ida Friman, 6–3 (90) Tilda Ström