Foto: Stefan Lindgren×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

VM-aktuella hemmahoppet har startat starkt i Mälarcupen

I helgen avgörs Mälarcupen i brottning. Turneringen har i år lockat upp till 850 brottare till Västerås. Ett av de stora hemmahoppen är VM-aktuelle Khalid Kerchiyev som han har inlett starkt med två raka segrar i 77 kg-klassen.

Publicerad

Mälarcupen är en traditionsstark turnering som lockar brottare från hela världen. Att turneringen betyder mycket för hemmahoppet Kerchiyev råder det inga tvivel om.

– Det betyder mycket och det är viktigt för mig att vinna på hemmaplan. Man har ansvar när det är hemmaplan och alla nära och kära är här och tittar, då vill man naturligtvis vinna. säger Khalid Kerchiyev till Västerås Tidning.

Hur många Mälarcupen har du ställt upp i?

– Jag har varit med på fyra turneringar tidigare och jag har tagit två guld, ett silver och ett brons. Målet i helgen är att vinna ett nytt guld.

Du har gått upp i 77 kg-klassen, hur är motståndet den här helgen?

– Det är lite svårare om jag ska vara ärlig. Nu har jag gått upp från 72 kg och jag har inte riktigt kommit in i min nya viktklass. Det är mycket bra motstånd och duktiga killar som jag får möta.

– Efter sommaren VM bestämde jag mig för att byta viktklass och gå upp en vikt. Orsaken är att de i år har ändrat på reglerna där man måste väga in och brottas samma dag, då är det tufft eftersom man inte har någon energi om man bantat ner till en lägre viktklass. Att gå ner 7-8 kg och sedan kunna brottas, det är helt omöjligt. Jag och tränarna bestämde att jag skulle gå upp en klass och det är där jag ligger just nu och det är bara att köra.

Du vann din första match och i den dagens andra match var du beredd på tufft motstånd mot den danske brottaren Lukas Høier Jensen. Det blev inte så tufft då du vann med 9–0, berätta lite om matchen?

– Planen var att avsluta matchen direkt i första perioden, men det gick inte som jag tänkte mig. Killen var riktigt tuff och hade bra stående brottning. I andra perioden lyckades jag avsluta matchen när han började att trycka, det är där jag brukar göra mina grejer för att ta poäng. Jag vann och det var inte så tufft som jag hade förväntat mig.

Du blev precis uttagen att representera Sverige i U23-VM i din nya viktklass, hur ser du på uttagning?

– Det var för en vecka sedan som jag fick beskedet av landslagstränaren att jag är uttagen till U23-VM i Rumänien som avgörs mellan den 10-15 november.

Hur ser du på att du blivit uttagen i din nya viktklass?

– Kroppen känns bra och jag slipper att banta flera kilon, jag är mentalt förberedd i huvudet och kroppen känns det också bra. Jag tror faktist att det kommer att gå mycket bättre i 77 kg än i 72 kg som förra året. Jag har kört på ganska bra och vunnit flera tävlingar, internationella och även tävlingar här i Sverige. Allt känns bra och jag hoppas verkligen att jag kan ta hem en medalj i Rumänien, avslutar Khalid Kerchiyev.

Powered by Labrador CMS