Europas starkaste junior. Västeråsaren Vilma Olsson slog till i hemmahallen under styrkelyfts-EM och vann JEM-guld efter nytt världsrekord i knäböj. Foto: Hugo Granberg

Vilma slog till på hemmaplan – EM-guld och juniorvärldsrekord

EM i styrkelyft pågår som bäst i Mälarenergi Arena. En som trivdes i hemma-arenan var västeråsaren Vilma Olsson som vann EM-guld i en av juniorklasserna – bland annat efter nytt juniorvärldsrekord i knäböj.

Publicerad

När skador satte stopp för en fortsatt framgångsrik karriär som running back i amerikansk fotboll och Västerås Roedeers inledde då 18-åriga Vilma Olsson en ny karriär.

Den har gått spikrakt uppåt.

Redan under sitt första träningspass som styrkelyftare satte hon inofficiellt världsrekord och ett år senare hade hon gjort landslagsdebut och hunnit bli bäst i norden.

Vilma Olssons styrkebesked – bäst i Norden

Nu under EM 2021 på hemmaplan kom den största fullträffen hittills för 22-åringen. Vilma Olssons mästerskap resulterade i ett guld, ett juniorvärldsrekord och ett Europeisk Open-rekord i knäböj samt ett för totalvikten som blev 520,5 kg.

Detta efter 205,5 i knäböj, 115 i bänk och 200 i marklyft.

”Vill tacka alla som var där och hejade! Känner mig otroligt bortskämd att så många var på plats! Att få vinna på hemmaplan i en arena jag dessutom tävlat i känns magiskt”, skriver EM-vinnaren Vilma Olsson på sitt Instagramkonto.

Nu blir det en lugnare period framöver, berättar hon, men med sikte på ännu tyngre total i framtiden.

Sverige har haft ett mycket lyckat EM så här långt med flera medaljer när ungdoms- och juniorklasserna har avgjorts.

De sista tävlingsdagarna är vigda åt seniorklasserna. EM i styrkelyft avslutas på söndag 12 december.

Powered by Labrador CMS