VIK:s high five mot mobbning

VIK Hockey gör high five för en bättre och mer medmänsklig kultur hos sina ungdomslag. Tillsammans med Rädda barnen har klubben startat ett projekt som förbjuder mobbning. Följer man inte riktlinjerna riskerar man att kastas ut ur föreningen.

Publicerad

Det handlar om att takta ner tempot lite. Rent generellt har vi inte råd att ha för bråttom. Vi får inte kräva resultat för tidigt.

Barnidrott ska vara roligt. Det är nog alla överens om. Men ändå kommer ständiga rapporter om hetsande ledare och pressande föräldrar.

En av föreningarna som har tagit krafttag mot den tuffa kulturen är VIK Hockey. De har gått in i Rädda barnens projekt High Five och jobbar sedan ett år tillbaka aktivt för att motverka all typ av diskriminering i klubben.

– Ska man få ungdomar att fortsätta spela hockey så länge som möjligt så handlar det om att erbjuda dem en miljö som är fri från kränkningar, mobbning, diskriminering och sexuella trakasserier, säger Jonas Yttring, ansvarig för projektet i föreningen och fortsätter:

– Sådana beteenden har tidigare varit skäl till att barn mått dåligt och slutat, därför har vi infört nolltolerans.

I projektet arbetar klubben med spelare, ledare och föräldrar från hockeyskolan upp till och med juniorverksamheten.

– En kränkning är en kränkning oavsett var den sker. Man ska vara en bra människa oavsett om man är ung eller gammal, och oavsett om man är med i vår elitverksamhet eller utvecklingsverksamhet.

– Vi jobbar med att utbilda både ledare och föräldrar. Bland annat har vi utbildningar om barn med specifika behov, som till exempel adhd. Mycket handlar om att jobba med ett bättre ledarskap och ett bättre föräldraskap.

– Dessutom utbildar vi ledarna i vad barnidrott egentligen är, för det är barn som vi jobbar med. Det handlar om att takta ner tempot lite. Rent generellt har vi inte råd att ha för bråttom. Hockeyn är vårt redskap för att få barnen att idrotta och må bra. Vi får inte kräva resultat för tidigt.

På pojksidan i VIK inleds nivåanpassningen när spelarna blir A-pojkar, vilket är när killarna kommer upp i U15 och U16.

– Då delas man vanligtvis upp i tre lag och får spela utefter vilken förmåga man har här och nu.

– Vi är en stor förening. Vi är mellan 600 och 800 aktiva och har ungefär 200 ledare. Och föräldrarna är extremt många. Jag kan inte avgöra vilka som varit lättast att få med på spåret. Däremot är vi supernoga med att alla ska ta sitt ansvar. Alla – oavsett om man är spelare, ledare eller förälder – är med och bär ansvar för att ingen blir diskriminerad eller kränkt. Man måste säga ifrån och stå upp för allas lika värde.

Bryter man mot reglerna finns det en åtgärdstrappa. I sista steget får man faktiskt lämna föreningen.

– Ställer man inte upp på klubbens villkor så får man lämna. Hittills har inget fall gått så långt, men jag är övertygad om att det kommer att hända.

Under den gångna säsongen har föräldrar och ledare utbildats. Nu till hösten startar utbildningen av spelarna och då börjar klubben med de äldre ungdomslagen.

Projektet startade med att alla medlemmar fick svara på en enkät om klimatet i föreningen. Nu till jul har det gått två år sedan den enkäten, och då kommer en ny enkät att skickas ut med exakt samma frågeställningar.

– Förhoppningen är att klimatet upplevs vara bättre, men jag är övertygad om att det här kommer att ta tid.

Powered by Labrador CMS