Premiärdags. Idag inleder VSK:s bandydamer sin resa som förhoppningsvis slutar på finalarenan Studenternas framåt vårkanten. Foto: Stefan Lindgren

”Vi vill vara ett av två lag i finalen”

Under lördagen kliver VSK Bandys damlag in i seriespelets hetluft. Ny tränare för året är den tidigare Tillbergatränaren Olle Wiberg som ska leda grönvitt i årets Elitserie. – Vi vill väldigt gärna spela på Studenternas, säger Wiberg.

Publicerad

Västerås Tidning tog ett snack med den nye VSK-tränaren inför säsongstarten, som för VSK:s del sker denna lördag, borta mot Söråker.

– Det ska bli otroligt kul att få komma igång. Tittar man på dambandyn är det få lag (sju i Elitserien, reds. anm.) vilket innebär att det inte är så många matcher. Då gäller det att njuta av varje match och då vill vi ha maxprestationer i alla matcher vi spelar. Det ska bli kul att gå ut och spela premiären.

Om premiärmotsåndaren säger Wiberg:

– Att möta Söråker på bortaplan är speciellt. De kom sist ifjol, men är ett ungt och krigande lag. De gäller att vi får hål på dem, som lag är vi säkerligen starkare. Men det går inte att åka upp dit och hämta poäng, det gäller att vi gör jobbet som skall göras. Görs inte jobbet åker vi hem och är mindre glada, säger Olle Wiberg.

Han har redan hittat sin plats i VSK som ny från Tillberga.

– Det har varit en inspirerande uppgift, det är lite lugnare och mer fokus på det som jag ska göra med att träna laget än vad jag hade ifjol i Tillberga. Det är fler som jobbar i VSK Bandy än vad det var i Tillberga, det är ingen hemlighet utan det är så det ser ut.

Hur ser du på utvecklingen i laget sedan du tog över som tränare?

– Dels har jag sett en utveckling av det totala spelet, jag har satt ett nytt spelsystem som de inte har haft tidigare och som inte kommer att vara färdig till premiären.

Vad går den ut på?

– Vi spelar en mer passningsorienterad bandy än vad de damlag jag har sett gjort tidigare. Många tycker att det är roligt då det får en hög delaktighet, allt från högerback till toppforward är delaktig i spelet. Det kommer att vara vår styrka under säsongen. Vi har väldigt bra spelare i truppen, dessutom har vi nog två av världens bästa bandyspelare i Matilda Plan och Malin Persson.

Gamla mästarlaget Kareby – tre raka guld 2015–2017 och VSK:s finalmotståndare just 2017 – har dragit sig ur Elitserien till i år på grund av spelarbrist.

Vilka ser du som de största konkurrenterna till VSK?

– Jag ser Skutskär som favoriter, sätt till att de har en trupp som är bra. De vann SM ifjol och har förstärkt och har sina ryskor som kommer fortsätta även i år. Har man vunnit SM-guld är man oftast favoriter. Men vi ska ge dem en bra fajt, det har vi bestämt oss för.

Vad har ni satt för målsättning?

– Vi har delat säsongen i två delar. Den första målsättningen är att vi vill vara i topp två vid nyår för att skapa oss bra förutsättningar för resten av säsongen.

Hur viktigt är det att vara bland de två första inför ett slutspel?

– Du slipper i varje fall en kvartsfinal, du går direkt till semifinal och det är viktigt. Då ger man sig själv en bättre förutsättning att gå långt om vi går direkt till semifinal.

Är guldet det stora målet?

– Vi ska spela väldigt länge och vi vill väldigt gärna spela på Studenternas. Där är det en match som avgör och jag står gärna på Studenternas, det är ingen hemlighet. Det vill alla och VSK föll på målsnöret förra säsongen, nu vill vi vara ett av två lag i finalen.

Olle Wiberg – ny tränare för VSK:s elitserielag på damsidan. Foto: VSK

Har spelat en SM-final

VSK Bandy damlag

Säsonger i eliten: 12.

Främsta meriter: SM-final 2017

Resultat 2017/18: 2:a i Elitserien, utslaget av Skutskär i semifinal

Övrigt: Tippas ta guld av tre av de sex seriekonkurrenterna.

Nyförvärv: Emelie Åkerlund, AIK; Gabriella Aronsson, Skirö; Lisa Larsson, Uppsala BoIS; Ingebjörg Kvaal-Knutsen, Hövik

Förluster: Anna Fosselius (gravid), Elin Karlsson (slutat), Carin Jonsson (slutat), Matilda Odén (uppehåll för resa), Alva Johnsson, slutat.

Hemmamatcher säsongen 2018/19:

14/11, 19.00: VSK–AIK

21/11, 19.00: VSK–Sandviken

5/12, 19.00: VSK–Villa Lidköping

15/12, 15.00: VSK–Villa Lidköping

22/12, 14.00: VSK–Skirö

26/12, 15.45: VSK–Söråker

12/1, 15.00: VSK–Skutskär

Med reservation för ändringar.

Powered by Labrador CMS