Startklara. Nästa onsdag hoppar VSS-deltagarna ner i SM-bassängen i Eskilstuna. Förhoppningen är att de kommer upp ur densamma med flera medaljer runt halsen. Foto: Jonas Bergkvist

Västeråssimmarna är startklara – redo för ett nytt medaljfyllt SM

Västerås Simsällskap är redo för ännu ett framgångsrikt mästerskap. När SM och JSM i kortbana inleds på Munktellbadet i Eskilstuna på onsdag är det med 13 grönvita simmare på startpallarna. – Det ska bli kul, formen är bra, säger det främsta medaljhoppet Edith Jernstedt.

Publicerad

Att VSS tillhör en av de främsta klubbarna i Sverige har man påvisat vid otaliga tillfällen.

När SM/JSM avgjordes förra året vid samma tid på Eriksdalsbadet i Stockholm blev klubben trea i den totala medaljligan på seniorsidan och tvåa i densamma på juniorsidan efter totalt 24 insimmade medaljer.

Förhoppningarna är stora även i år, även om två av klubbens främsta medaljmakare saknas. 18-åriga Hannah Brunzell – med bland annat tre seniorguld och två juniorguld förra året – har inlett sin collegetid i USA och landslagssimmaren Gustaf Dahlman är skadad.

– Det är klart att det blir kännbart ur medaljsynpunkt med dessa två borta, men jag tycker vi har en spännande och bred trupp. Edith (Jernstedt) är den stora medaljfavoriten, men jag tror även att vi kan hålla oss framme i flera av lagkapperna, säger VSS huvudtränare Leo Sandberg.

Edith Jernstedt är VSS största SM-hopp. ”Formen är bra”, intygar 17-åringen. Foto: Jonas Bergkvist

Edith Jernstedt, ja. Det är 17-åringen som går från klarhet till klarhet i bassängen och nyligen gjorde debut i de stora internationella sammanhangen på seniornivå när hon fanns med på Världscupen i Berlin.

– Det gick väldigt bra, förvånansvärt bra skulle jag säga. Jag kom till final (sjua) på 200 fjäril och persade i finalen. Jätteroligt och inte alls förväntat, säger hon när vi träffas på Nya Lögarängsbadet en vecka innan SM-äventyret inleds i Eskilstuna.

Det var på förra årets kortbane-SM som du fick ditt genombrott på seniornivå med två guld. Hur mycket ser du fram emot årets tävlingar?

– Det ska bli kul att se vad jag kan göra nu. Det har varit ett roligt och lärorikt år, säger Edith som går andra året på Widénska gymnasiet i Västerås.

Några medaljmål?

– Jo, det har jag. Jag vill ligga med där i toppen på fjäril och även medleydistanserna som jag satsar på.

Hon är inte riktigt säker på hur många starter det blir totalt under SM.

Men fem intensiva tävlingsdagar, med även lagkapp, blir det.

– Det är ju kval på förmiddagen (som även är juniorfinaler) och finaler på eftermiddagarna (senior). Jag får vila lite på luncherna, säger hon med ett leende.

Hur är formen?

– Den är god, det känns bra, säger VSS-simmaren som utsågs till Årets överraskning inom svensk simning för sina insatser under 2018.

Skulle det bli några medaljer på SM nu är det säkert inte många som blir överraskade längre.

Delar av VSS SM-gäng. Bakre raden från vänster: Edith Jernstedt, Victoria Åberg, Felicia Rogell och Elvira Mörtstrand. Främre raden från vänster: Lukas Steiner, Lucas Sterling och Max Fahlén. Saknas på bilden av SM/JSM-simmarna gör Malin Eklund, Filippa Sterling, Linus Kanth, Emilia Boberg, Adelina Walldén och Lina Rehnman. Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS