Nils van der Poel slog till med dubbla rekordlopp vid allround-EM i helgen. Nästa mål: VM i februari. (Bilden är från ett tidigare tillfälle och inte från helgens rekordlopp) Foto: Hans Löfgren

Västeråsaren slog till igen med världstid

Världsårsbästa och svenskt rekord före jul. Nu har västeråsaren Nils van der Poel slagit till igen på skridskoovalen. Vid allround-EM i nederländska Heerenveen blev han totalfyra efter att ha slagit till med dubbla svenska rekord – och värdens sjätte snabbaste tid på 10 000 meter genom tiderna.

Publicerad

Ni såg det kanske själva i Sportspegeln på SVT i går kväll, när Nils van der Poel raderade ut Sven Kramers mästerskapsrekord på 10 000 meter i stor stil med 13 sekunder när han gled in över mållinjen på nya rekordtiden 12.42,80 i Heerenveen.

Det är bara lite drygt en månad sedan Västerås Tidning intervjuade sportens nya världsstjärna efter att han sensationellt satt världsårsbästa på 10 000 meter i tyska Inzell.

Under helgens allround-EM putsade han den tiden med ytterligare fyra sekunder och satte även svenskt rekord på halva distansen, 5 000 meter. Det bidrog starkt till hans fjärdeplats totalt på EM.

– Jag hade inte förväntningar på att jag skulle bli fyra totalt men nu blev jag det. Jag har aldrig sett mig som en allroundåkare men i dag är jag uppenbarligen det och det var jätteroligt, sa van der Poel till SVT Sport efter rekordhelgen.

Han stora mål är OS i Peking nästa år.

– Jag skulle bli förvånad om jag inte tar medalj vid OS, fortsätter han i SVT-intervjun.

I februari är det dags för VM, men trots sina världstider är västeråsaren inte klar för paradgrenen 10 000 meter då Sverige saknar kvotplatser. Han hoppas dock få chansen på både 5 000 och 10 000 antingen via ett wild card eller en reservlista.

Nils van Poel kommer från Trollhättan, men sedan några år tillbaka är han även bosatt i Västerås där han spenderar den övervägande delen av sin tid.

– Jag flyttade hit 2016 när jag började hoppa fallskärm på Johannisberg med Fallskärmsklubben Aros. Till en början spenderade jag större delen av somrarna här, men sedan har det blivit mer och mer, sa 24-åringen i intervjun med Västerås Tidning före jul.

Powered by Labrador CMS