Västeråsaren Joakim Frisk har kvalat in till Ironman-VM på Hawaii. Detta efter att ha segrat i tävlingen i Polen i söndags på ett överlägset sätt efter en mycket stark avslutning på löpningen. Foto: Privat

Västeråsaren kvalade in till Ironman-VM på Hawaii

Han gjorde sitt livs lopp. I sin blott andra Ironman någonsin blev det en storstilad seger i Gdynia, Polen. Nu väntar den största utmaningen av dem alla för 32-årige västeråsaren Joakim Frisk – VM på Hawaii. – Jag hade aldrig vågat tro att det skulle gå så här bra, säger triathleten.

Publicerad

Efter att ha genomfört kraftprovet och tillryggalagt 3,86 km simning, 180,2 km cykling och 42 195 meters löpning stod det klart att Joakim Frisk, tävlandes för Västerås Cykelklubb, hade tagit sin största seger i karriären.

Han var till slut över åtta minuter före närmaste konkurrent i det 300 man starka startfältet och korsade mållinjen i Ironman Gdynia i söndags först av alla efter en sluttid på 8 timmar och 58 minuter.

Detta efter att ha avverkat den avslutande maratondistansen på imponerande 2.48.

– Det var kanske det mest överraskande att jag hade så mycket krafter kvar till löpningen. Men jag höll igen lite på cyklingen för att inte gå över gränsen.

Det började annars lite trevande med simningen – inte helt oväntat.

– Simningen är ju långt ifrån min bästa gren. Men den är också relativt snabb jämfört med de andra grenarna så det blir inte så jättestora avstånd. Och med mina mått mätt gjorde jag ändå en bra simning.

Han klev upp ur vattnet på 45:e plats. Men sedan började avancemanget genom fältet. Först genom fem timmar i cykelsadeln.

– 18 mil i kuperad terräng med cirka 1800 höjdmeter. Jag cyklade lagom hårt och lyckades snitta 37 km/h. Det visade sig att det var den snabbaste cykeltiden av alla och jag körde upp mig till femte plats.

Ut på maratondistansen gick Frisk sedan upp i ledning efter 6 km. Den behöll han och utökade till en segermarginal på 8,5 minuter.

– Jag hade en otrolig bra dag och gjorde mitt livs lopp. Sjukt överraskande att det gick så bra, det hade jag aldrig vågat tro inför tävlingen. Men jag fick i mig bra med energi genom hela loppet, det är viktigt och brukar kallas den fjärde grenen inom triathlon.

Vad hade du för mål inför tävlingen?

– Det var att kvala in till Hawaii, men det är ju alltid svårt att veta hur svår konkurrens det är.

Han tävlade i klassen 30–34 år och normalt brukar det räcka att vara bland de fem bästa i sin klass för att kvala in. Men västeråsaren tog alltså det säkra före det osäkra och vann hela tävlingen, alla kategorier.

Bedriften ökar i värde då detta var hans blott andra Ironman efter tre år inom sporten.

– Den första gjorde jag 2019 i Kalmar. Men då orkade jag inte hela distansen, jag var till exempel 35 minuter långsammare på löpningen, säger han.

Han har en bakgrund som friidrottare.

– Jag körde främst 800 och 1 500 meter fram till 2014.

Sedan blev han sugen på större utmaningar.

– 2017 gjorde jag klassikern och det var första gången jag simmade och cyklade på allvar.

Nu väntar det vad många anser vara den tuffaste tävlingen i världen – mytomspunna Ironman på Hawaii, som även är officiellt VM.

8 oktober är det dags.

Hur blir det?

– Det ska bli riktigt skoj, Men det blir en tuff utmaning på alla sätt, främst mot värmen.

Vad siktar på?

– Att placera mig så bra som möjligt i min åldersklass. Får jag till det som nu i söndags tror jag det kan räcka ganska långt, avslutar Västerås järnman.

Joakim Frisk överst på pallen i Polen. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS