Emil Skärås vann i GT4 Scandinavia-serien på Spa-banan i par med Hans Holmlund. Foto: Toyota Gazoo Racing Sweden

Västeråsaren en vinnare på klassiska Spa-banan

Västerås racerförare Emil Skärås kan lägga ännu en fin skalp till sin redan digra meritlista. Ihop med Avestabon Hans Holmlund blev det i helgen en seger och en andraplats när GT4 Scandinavia-mästerskapet gästade klassiska Spa-Francorchamps-banan i Belgien. – Min häftigaste racehelg hittills i karriären, säger 24-åringen.

Publicerad

Det var stort att få köra på den här nivån i konkurrens med så många bilar

I höstas körde Emil Skärås och Hans Holmlund hem mästerskapet GT4 Scandinavia för Toyota Gazoo Racing Sweden efter en dramatisk och händelserik final på Mantorp Park.
I år har det gått lite trögare.

Tills nu, när årets tredje deltävling av GT4 Scandinavia avgjordes i samarbete med GT4 European Series på GP-banan Spa-Francorchamps i Belgien.

I det största startfältet i någonsin i Europaserien (54 bilar) återfanns åtta ekipage från det skandinaviska mästerskapet. Bland dem alltså en högst lyckosam Toyota GR Supra GT4 från Avesta-baserade Toyota Gazoo Racing Sweden.

Regerande GT4 Scandinavia-mästarna gjorde succé och säsongens klart bästa prestationer. Efter starka kvalinsatser (Skärås tvåa, Holmlund trea) blev det en andraplats och en seger i de två racen.

Den fullbordade succén var inte långt borta då Hans Holmlund utmanade ledande Alfab Racings McLaren 570S med västeråsaren Erik Behrens bakom ratten i slutet på race ett, men fick nöja sig med andraplats.

I race två blev det dock en dubbelseger för Toyota Gazoo Racing-stallet då teamets andrabil med nya förarduon Harry McDonald och västeråsaren Tommy Gråberg (vd för Tak Tema, reds. anm.) tog hand om andraplatsen bakom Skärås/Holmlund.

Emil Skärås lämnade sin debut på Spa-Francorchamps med idel positiva känslor.

– Min häftigaste racehelg hittills i karriären, något helt annat än vad jag är van vid. Det var så stort runt omkring, mycket folk, häftig atmosfär och så förstås att det blev en så framgångsrik tävling för oss i teamet. Det var stort att få köra på den här nivån i konkurrens med så många bilar.

Insatsen i Belgien, som gav 53 poäng sammanlagt, innebar att Skärås/Holmlund tog in många poäng på såväl ledande Alfab-duon Daniel Roos/Erik Behrens som andraplacerade Victor Bouveng/Joakim Walde, M-Bilar Racing, och har nu fått hugg på guldstriden i Pro/Am-klassen.

Två racehelger återstår: 10–11 september på Anderstorp och finalen på Gelleråsen 23–24 september.

Segerskumpa för västeråsaren Emil Skärås och Hans Holmlund efter triumfen i Belgien. Foto: Toyota Gazoo Racing Sweden

Resultat Spa

Pro/Am GT4 Scandinavia, Spa-Francorchamps, Belgien, 29-30 juli.

Race 1:

1. Daniel Roos/Erik Behrens (Västerås), McLaren 570S

2. Emil Skärås/Hans Holmlund, Toyota GR Supra GT4

3. Lukas Sundahl/Marius Solli Poulsen, Mercedes AMG GT4

Race 2.

1. Emil Skärås/Hans Holmlund, Toyota GR Supra GT4

2. Harry McDonald/Tommy Gråberg (Västerås), Toyota GR Supra GT4

3. Victor Bouveng/Joakim Walde, BMW M4 GT4

Mästerskapsställning Pro/Am efter tre deltävlingar.

1. Roos/Behrens, 118 poäng

2. Bouveng/Walde, 95

3. Skärås/Holmlund, 94

Powered by Labrador CMS