Guldtjejerna. Hannah Brunzell och Edith Jernstedt visade klass direkt när JSM/SM inleddes i förmiddags med tre guld och ett silver i Eriksdalsbadet. Foto: VSS

Västerås simsällskap fick bästa tänkbara start på SM

I dag inleddes SM/JSM i simning i Stockholm. Västerås simsällskap har en uppsjö av medaljchanser under mästerskapet. Tydligt bevisat redan under det första passet i förmiddags där det blev storslam.

Publicerad

Med start i dag och avslutning på söndag hålls de svenska mästerskapen i kortbana för både juniorer och seniorer i Eriksdalsbadet.

VSS har en 15 simmare stor trupp och medaljaspirerande trupp.

Och det blev en riktig pangstart redan under det första passet i förmiddags – tre guld och ett silver.

Det var de stora framtidsnamnen Edith Jernstedt och Hannah Brunzell som stod för grannlåten.

Jernstedt tog två JSM-guld. På 200 medley vann hon på tiden 2.13,19 och segertiden på 100 fjäril imponerade än mer – under minuten där 59.41 dessutom var nytt klubbrekord.

Bröstspecialisten Hannah Brunzell lade som väntat beslag på JSM-guldet på 100 bröst med tiden 1.06,70, även det nytt klubbrekord. Dessutom silver på 200 medley (2.14,09).

Redan ikväll har VSS-tjejerna chans på ytterligare medaljer då finalerna i samma grenar avgörs på ”stora” SM.

Bland de totalt 15 VSS-simmarna – tio damer och fem herrar – har sett till anmälda tider följande störst chans till medaljer i JSM (som avgörs på förmiddagspassen) och SM-medaljer (som avgörs vid kvällspassen):

– Hannah Brunzell har bästa tid på 100 och 200 bröstsim, 100 och 200 medley i såväl JSM som SM. Därutöver medaljseedning i ytterligare tre grenar.

– Edith Jernstedt har bästa tid på 200 fjärilsim i JSM och SM samt medaljseedning i ytterligare tre JSM- och två SM-grenar.

– Gustaf Dahlman, som var med i det svenska lagkappslaget på EM i somras som satte svenskt rekord, har andra bästa tid gällande SM på 200 frisim.

– Lukas Steiner har medaljseedning på JSM på 200 fjärilsim.

JSM- och/eller SM-finalseedning därutöver har Malin Eklund, Linus Kanth, Lukas Steiner och Filippa Sterling.

I VSS-truppen ingår utöver ovan nämnda Max Fahlén, Andréa Persson, Lina Rehnman, Felicia Rogell, och Adelina Walldén.

Den gångna helgen hölls även regionsfinalerna i Sum-Sim (svenska ungdomsmästerskapen) i Örebro. VSS-arna svarade för flera fina prestationer och totalt elva simmare tog sig vidare individuellt till riksfinalen i Stockholm 14–16 december – dessutom tre lagkappslag.

Edith Jernstedt och Lucas Sterling stack ut och blir stora VSS-hopp i Stockholm. Jernstedt – i åldersklassen 15-16 – nådde bästa tid i tre grenar, andratid i en och tredjetid i tre. Sterling nådde i klass 14 år bland annat bästa finaltid i två grenar.

EM-simmaren Gustaf Dahlman är ett annat stort VSS-medaljhopp på SM. Foto: VSS
Powered by Labrador CMS