Banboss sedan 2012. Anders Körberg växte upp bara ett järnslag från Västerås Golfklubb vid Bjärby. Han har jobbat med banskötseln sedan 2002 och från 2012 är han banchef med noggrannhet och engagemang som ledord. Foto: Jonas Bergkvist

Västerås GK:s banchef inför stortävlingen

Det vankas stortävling på Västerås Golfklubb i sommar igen när andra upplagan av Anna Nordqvist Västerås Open spelas 8–10 augusti. Hur ser arbetet ut för att få banan i bästa möjliga kondition inför tävlingen? Västerås Tidning Sommar tog ett snack med banchefen Anders Körberg.

Publicerad

Mina främsta egenskaper för att göra det här jobbet på bästa sätt skulle jag säga är noggrannhet och engagemang

Är det någon som kan Bjärbybanan så är det Anders Körberg.

– Jag växte upp på andra sidan gatan, så det var här på golfbanan jag tillbringade somrarna. Jag var väl hyfsat duktig även om det aldrig blev så att jag kunde leva på golfen, säger Körberg.

Det har istället blivit en framgångsrik karriär på golfbanan med andra redskap än klubbor. Sedan 2002 harAnders Körbergjobbat med banskötsel på Västerås Golfklubb – frånsett en avstickare till Småland på några år – och sedan 2012 har han titeln

– Mina främsta egenskaper för att göra det här jobbet på bästa sätt skulle jag säga är noggrannhet och engagemang. Att man var aktiv spelare själv en gång i tiden hjälper till för att skapa känslan att ”det är så här jag vill att det ska vara”, säger Anders Körberg.

Han menar att det allra viktigaste för ett rättvist spel är att finishen på spelytorna är bra, med jämna och utmanande greener som största fokus.

– Men för att totalupplevelsen ska upplevas som toppklass är det viktigt att jobba med helheten, stort som smått, fina former, rumskänsla och estetik i form av klippkonturer och klippmönster, välskötta bunkerkanter och gångvägar och välskurna bevattningsspridare.

Anders Körberg ansvarar för skötsel och underhåll, maskinpark, inköp – och övriga medarbetare.

– Vi har utökat vårt team till i år så nu är vi sju man som jobbar heltid. Det känns jättebra och klubben satsar verkligen på personalen, och även på att kunskapsnivån ska vara hög hos hos oss som arbetar här.

Sen ett par år tillbaka har Västerås Golfklubb även ett samarbete med Johan Benestam.

– Han är en av Sveriges ledande banarkitekter och har bland annat byggt om kungliga Drottningholm. Johan har tillsammans med oss tagit fram en banutvecklingsplan. Vi vill förbättra banan och göra den redo för framtiden. Golfarna förväntar sig mer av en bana idag, Framför allt när slaglängderna ökar säger Anders Körberg.

Ggreenkeeper. Anders Körberg vid det vackra tolfte hålet på Västerås GK. ”Vi började vintertäcka greenerna för några år sedan, det har varit nyckeln till framgång”, säger han. Foto: Jonas Bergkvist

Vi följer vår skötselplan och vet att vi kommer att kunna presentera en väldigt fin bana. Enda orosmolnet är ju vädret som vi inte kan styra över

Apropå förväntningar så var dessa såklart höga när proffsspelare från totalt 18 länder anlände till Bjärby och VGK förra sommaren för premiärupplagan av Letastävlingen Anna Nordqvist Västerås Open.

Och de infriades.

– Vi fick mycket beröm för banan, det fick vi. Det var väldigt skönt för det var mycket jobb inför. Lite extra spänt för att det var första gången och vi inte riktigt visste hur standarden förväntades vara och hur mycket värmen skulle påverka.

Hur känns det inför årets tävling?

– Jag känner mig lite lugnare i år. Nu har vi ett års rutin och såg att vår plan funkade ifjol, dessutom är vi en kille till och behöver inte stressa ihjäl oss. Nu ska det bara bli roligt!

Siktet är inställt på att få banan i allra bästa trim redan till klubbens stora golfvecka (vecka 30) med omkring 1 500 starter, två veckor före Letastävlingen.

– Vi följer vår skötselplan och vet att vi kommer att kunna presentera en väldigt fin bana. Enda orosmolnet är ju vädret som vi inte kan styra över. Regn behövs efter förra sommarens torka så det är välkommet men just under de tre veckorna 30–32 så hoppas vi på sol och vackert väder för att vi ska kunna göra det där lilla extra för spelupplevelsen.

Under själva tävlingen jobbar samtliga banarbetare för högtryck.

– Det är ingen som får semester veckorna 29–32, säger Anders Körberg med ett leende.

Totalt väntas 132 spelare från Sverige, Europa och övriga världen till VGK för att delta i Västerås Open 8–10 augusti – bland andra förra världsspelaren Catrin Nilsmark som nu gör tävlingscomeback.

Banarbete pågår! Greenerna är den ytan som det lägg störst tid på av banpersonalen. Måndag, onsdag och fredag går det stora ”klipptåget” då alla ytor ses över. Foto: Jonas Bergkvist
Publikfest. Anna Nordqvist Västerås Open lockade mycket folk i fjol. ​ Foto: Oliver Szabo/Frilansfotograferna

Fakta om Bjärbybanan

Längd: 5 575 meter (gul tee), 4 760 meter (röd tee)

Par: 70.

Om banan: 1963 byggdes banan ut till 18 hål, men med en annan sträckning än dagens. Banan är en skogs- och parkbana, med vissa höjdskillnader så att spelarna får spela både uppför, nerför och ibland på skrå. De flesta greener är relativt små, upphöjda och omgivna av ett flertal bunkrar som gör inspelen utmanande. Det bidrar också till att slopevärdet är ganska högt så att många spelare får fler slag än de är vana vid. Banan har endast två par 5, men fyra par 3 varför par totalt blir 70.

I höst inleds arbetet med 16 nya tees (orange) för att ge spelarna möjlighet att spela banan kortare för en annan och för flera spelare bättre upplevelse.

Powered by Labrador CMS