Matilda Ekhs Sverige skrällde i EM och slog ut Italien. Nu väntar kvartsfinal mot Spanien. Foto: SVT Play

Sveriges basketdamer skrällde i EM – klart för kvartsfinal

Sveriges basketdamer, med västeråsaren Matilda Ekh, skrällde rejält i basket-EM på måndagskvällen. Efter en sensationell 64–46-seger i åttondelsfinalen mot storlaget Italien i Valencia är blågult nu klart för kvartsfinal.

Publicerad

Ni såg det kanske själva på SVT nu under kvällen. Hur de blågula direkt tog tag i taktpinnen mot storfavoriten Italien och inte visade någon som helst respekt i åttondelsfinalen. Så fortsatte det. Hela vägen.

Ett disciplinerat och fokuserat Sverige som spelade på toppen av sin förmåga höll och är därmed sensationellt framme i kvartsfinal i EM.

Det var det inte många som trodde inför mästerskapet.

Inte minst med tanke på att det redan inför turneringen stod klart att Sverige skulle få klara sig utan stjärntrion Regan Magarity, Amanda Zahui och Lollo Halvarsson. Dessutom drog Nathalie Fontaine på sig en knäskada vid förlusten i andra matchen mot Spanien och missade Belarus-matchen samt kvällens mot Italien.

Ett skadedrabbat Sverige skulle inte ha en chans.

Men sensationen och den första segern mot Italien på åtta år var ett faktum.

Och snacka om succé för västeråsaren Matilda Ekh i hennes mästerskapsdebut.

Västerås bidrag på den internationella basketscenen visade återigen prov på sitt fina skytte i åttondelsfinalen och satte en fin trepoängare från kanten.

Detta var Sveriges fjärde match på fem dagar. Blågult inledde med seger mot Slovakien i torsdags, men föll sedan klart i de två övriga gruppspelsmatcherna mot Spanien och Belarus.

Men tack vare att Spanien besegrade Slovakien på söndagskvällen blev Sverige grupptrea och höll sig kvar i mästerskapet.

Då tog man chansen och slog ut ett av EM:s starkaste lag.

Sverige ställs nu mot Belarus i kvartsfinalen på onsdag.

Matilda Ekh får nu spela kvartsfinal i EM i sin mästerskapsdebut. Foto: SVT Play
Powered by Labrador CMS