15-årige Markus Andersson stod för ett kanonlopp när han vann 1500 m hinder på USM med det näst snabbaste loppet någonsin (bilden till vänster från inne-SM i mars när han också tog guld). Till höger stoltserar han med en av sina totalt två guldmedaljer från Norrköping. Foto: Privat/Daniel Allard

Supertid av 15-årige Västeråstalangen

Markus Andersson. Det kan vara ett namn väl värt att lägga på minnet i friidrottssammanhang framöver. I helgen tog Västeråslöparen dubbla guld i ungdoms-SM – varav det på 1 500 m hinder stack ut som det näst snabbaste loppet av en 15-åring genom tiderna.

Publicerad

Markus Andersson. Det kan vara ett namn väl värt att lägga på minnet i friidrottssammanhang framöver.I helgen tog Västeråslöparen dubbla guld i ungdoms-SM – varav det på 1 500 m hinder stack ut som det näst snabbaste loppet av en 15-åring genom tiderna.

4.17,89. Så snabbt sprang numera 27-årige etablerade Johan Rogestedt sitt rekordlopp på 1 500 meter hinder år 2008.

Sedan dess har ingen varit i närheten av det.

Förrän nu när Västerås Friidrottsklubbs Markus Andersson slog till med sin supertid vid USM-tävlingarna i Norrköping i går.

15-åringen korsade mållinjen på tiden 4.18,25 och var alltså bara drygt tre tiondelar från Rogestedts bästatid. Ett prydligt personligt rekord med hela åtta sekunder och 15 sekunder före närmaste konkurrent.

– Det här var definitivt en insats av sådan dignitet att det är många i löpar-Sverige som nu fått upp ögonen för Markus, säger Henrik Astfors, kanslichef på Västerås FK.

Den fina insatsen låg lite på lut.

– Hans tränare sa innan att Markus hade tränat bra och att han visste att det skulle gå fort. Men att sedan gå in och verkligen dominera på det sättet … det är imponerande, säger Astfors.

Markus Andersson debuterade i SM-sammanhang vid USM inomhus i Örebro i mars tidigare i år. Då med att ta guld på 1000 meter.

Nu blev det till och med dubbelt upp för 15-åringen.

För på lördagen var han också imponerade överlägsen när han vann USM-guldet på 2000 meter med drygt fem sekunder. Han ledde från start till mål och med ett högt tempo bidrog han till nio personliga rekord för löparna bakom. VFK-arens tid blev 5.46,84.

USM- och JSM-medaljerna har haglat över VFK de senaste veckorna och vid JSM i Kristinehamn kom Västeråsklubbens tredje guldmedalj för denna helg genom Elvira Jonsson. Höjdhopparen vann en högdramatisk tävling där skiljehoppning fick avgöra vem som skulle ta hem guldet. 17-åringen visade prov på kyla och grejade guldet.

”Man blir stolt när man ser hur Elvira plockar fram vinnarskallen när det gäller. Det här är bara en i raden av framgångar”, skriver hennes hoppcoach och en av tränarna, Henrik Smidskog.

Flink uttagen till Finnkampen

Mer friidrottsnytt, fast på seniornivå: på måndagseftermiddagen tog förbundskapten Karin Torneklint ut sin trupp till Finnkampen som avgörs kommande helg i Tammerfors.

Med i den svenska damtruppen finns två representanter från Västerås Friidrottsklubb.

En av dem är Hallstas spjutkastare Sofi Flink, som gjort comeback i år och kom tvåa på SM för drygt två veckor sedan. Senast hon kastade i de blågula färgerna och utmanade finskorna var liksom nu i Tammerfors för två år sedan och då blev det seger, för övrigt Flinks femte Finnkampstriumf.

Dessutom finns VFK:s Finnkampsveteran Malin Otterling Marmbrandt, bosatt i Stockholm, med i den svenska truppen. Hon får kämpa mot de blåvita i trestegstävlingen där hon blev fyra på SM tidigare i somras.

Elvira Jonsson tog guld i F17 höjdhopp i Kristinehamn efter stor dramatik. Foto: Henrik Smidskog
Sofi Flink finns med i den svenska spjuttruppen till helgens Finnkampen i Tammerfors. Här efter sitt SM-silver i Uppsala för två veckor sedan. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS