MÅLGÅNG. Stefan Johansson på väg in i mål. Foto: LCR.NU

Succé och motorras i Streetweek

Årets upplaga av Streetweek, den veckolånga tävlingen för gatu-registrerade bilar som fungerar lika bra på drag-strippen som på gatan, gav blandat resultat för de tre Västeråsarna som deltog.

  • Publicerad 17:00, 25 jul 2021

Medan Nick Eklund gjorde personbästa med en femteplats i sin Plymouth Barracuda, Stefan Johansson klarade hela veckan i sin oprövade Lincoln Mark VIII men för Johan Johansson i sin läckra Pontiac LeMans cabriolet gick det sämre med havererad motor på väg till andra deltävlingen.

Tävlingen inleddes lite på hemmaplan för Västeråsförarna. Den första deltävlingen kördes på Kjula Dragway i Eskilstuna på måndagen. Det blev sedan en tuff runda i den varma julisolen med temperaturer över 30 grader större delar av veckan. ”Southern-swing” som den över 150 mil långa transportsträckan kallades för, gick ner till Malmö via Emmaboda och sedan upp till Mantorp via Vårgårda för att sedan gå i mål på Kjula på lördagen. Tävlingen körs utmed halva banan på en åttondels mile, det vill säga 201 meter.

De tre Västeråsförarna kom till första med lite olika förutsättningar. Nick Eklund hade redan hunnit med två Mälardalen Open tävlingar på Kjula i år, Johan Johansson körde en medan Stefan Johansson förberett sig genom att köra sönder två motorer i testbänk utan att ens ha kört bilen ur verkstaden!

Johan Johansson med co-driver Johan Alfredsson-Liljeros var på gott humör då de lämnade Kjula banan efter att kört två 6,6 sekunders repor.

– Första rundan gick bra, men i andra ställde vi om dämparna för att testa men bilen gick konstigt från start med en dålig 60-tid, men ändå blev det en näst intill identisk tid. Det ska bli intressant i Emmaboda där banan lär vara betydligt halare, säger Johan Johansson.

Det visade sig att de hade rätt, banan dag två i Emmaboda var svårare att bemästra, dock en acceptabel tid på 6,76 sekunder. Men mycket mer än så blev det inte. En bra bit in på transportsträckan, bara 1,5 kilometer från dagens sista checkpoint i Osby, så rasade motorn utan möjlighet att laga så team 148 fick dra sig ur tävlingen.

Stefan Johansson som fått ihop sin smått majestätiska Lincoln trots motorproblem inledde tävlingen med sin son som co-driver med växellådsproblem.

– Det är problem med den transbraken vilket gör att vi inte får upp varvtalet för att kunna bygga upp laddtrycket i turbon. Det är till och med svårt att få till en ordentlig burnout, kommenterade Stefan Johansson.

Detta efter de två motorhaverierna som gjort att de beslöt sig för att köra Streetweek med lite ”fegare tuning” som Stefan uttryckte det. ”Detta är ett nytt koncept, specialbeställd men den är tydligen fel byggd”. Effekt finns det i motorn, första rundan på 7.30 sekunder visade sig dock bli veckans snabbaste tid då det gick marginellt saktare under veckan, först med converter-problemen, men efter Malmö så la primär-bränslepumpen av.

Stefan och team #32 slutade på en 10:e plats med tiden 7.48s i klassen Street Outlaw, samma klass som båda andra Västeråsteamen.

Nick Eklund kom till starten med betydligt mer insikt i hur bilen skulle gå samt vetskap om dess pålitlighet då han både kört tävlingar, kört motorn i bromsbänk men även kört bilen i vardagen ”En gatbil ska man använda”. Nick ställde upp med farsan Ulf som co-driver.

Nick och Ulf körde på under veckan ovetande om att en konkurrent höll ett mycket nära öga på tiderna Nick körde då de låg nära i sammanställningen. Denna konkurrens ledde till att de valde att köra match-race, där man tävlar om vem som hinner först i mål. Alla Streetweek rundorna körs med individuell tidtagning utan tävlan mot föraren på den andra banan.

– Jonas i Novan körde 6.12s mot min 6.10s, men med en snabbare reaktionstid vilket gjorde att han var först över mållinjen. Jag är nöjd med veckan som den är, kul att köra personbästa med 6.06s och tävlingen är en bonus, säger Nick Eklund.

Nick och team #131 slutade på en femte plats i klassen Street Outlaw med snittiden 6.20s samt ett extra pris som snabbaste Mopar bilen. Nu är det fortsatt tävlande på Kjula Dragway samt bruksåkande som gäller.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Lågt nyföretagande i Västmanland

Nu sjunker åter nyföretagandet efter det senaste årets uppgång. Under juli månad nyregistrerades 12,1 procent färre företag på Bolagsverket än i juli förra året visar Nyföretagarbarometern från...tisdag 3/8 15:22

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING