I hemmabacken. Moa Landström i Vedbobacken där den alpina karriären började ta fart. Nu går hon på skidgymnasiet i Malung och är inte hemma så ofta. ”Jag körde några pass här i vintras när jag var hemma och hade gjort illa foten, annars blir det inte så mycket”, säger hon. Foto: Jonas Bergkvist

Slalomlöftet Moa från Västerås är rankad trea i världen

Visste ni att Västerås har en världstrea i slalom? Om inte får ni här chansen att bekanta er lite närmare med Moa Landström, 16. – Jag vill vara med i de stora tävlingarna som VM och OS, säger Västerås Slalomklubbs superlöfte.

Publicerad

Vi träffas vid hemmabacken Vedbobacken en het dag i augusti då alpin skidåkning känns väldigt avlägsen.

Men för Moa Landström är den högst närvarande. Hon har precis kommit hem från ett fyra dagars långt träningsläger i norska Lilleström utanför Oslo.

– Skönt att få känna på lite snö under sommaren, säger hon.

Det är ett underlag hon är van vid ända sedan hon tog de första skären som tvååring i Björnöbacken, assisterad i repliften av pappa Tomas.

När Vedbobacken startade verksamheten 2008 blev det den naturliga hemmapisten.
Skidintresset delas av hela familjen, som förutom Moa och pappa består av mamma och ytterligare två syskon.

Valet att det skulle bli just det vita underlaget som denna multitalang skulle satsa på har inte varit givet.

– Jag har alltid gillat att tävla och har hållit på med sport hela mitt liv.

Framgångarna har bland annat varit stora även med gräs under fötterna. Förra hösten var hon med och spelade upp Gideonsbergs damer i fotbollsettan. Under Cup Kommunal-matchen på Bosön kom sedan förbundskapten för 05:orna fram och frågade om hon ville vara med på landslagssamlingen.

– Det var inte helt lätt att tacka nej, men jag har gjort mitt val att satsa på skidåkningen nu för att se hur långt jag kan nå med min elitsatsning.

Ett av de största skälen var att Moa Landström som en av endast fyra elever i hennes ålder blev antagen till Malung-Sälens alpina riksidrottsgymnasium.

– Det första året har varit väldigt bra och lärorikt. Alla är motiverade och engagerade och det är väldigt bra tränare.

Förutom omställningen med studiestart på annan ort lämnade hon även ungdomsåren. Nu tävlar hon som förstaårsjunior mot seniorer i delvis nya backar och omgivningar.

– Det var ett ganska stort steg att ta från att tidigare bara mött åkare i min egen åldersklass. Men det har varit väldigt lärorikt, utvecklingen har gått framåt som jag vill.

I början av november drar årets tävlingssäsong igång för Moa Landström. Hon hoppas tas ut i landslaget och få chansen i någon Europacup-tävling. Foto: Ski Team Sweden Alpine

Ja, för trots en något strulig säsong med ett par kämpiga skador har Västerås Slalomklubbs talang visat att hon tillhör de främsta i världen i sin ålder.

Utifrån de FIS-punkter hon samlade på sig i bland annat Alpine Elite Tour – Sveriges högsta serie inom alpin skidåkning – skapas en världsrankning för respektive åldersklass.

Den visade efter säsongens slut att Moa var rankad trea i slalom bland 05:or, med ytterligare två svenskor som etta (Cornelia Öhlund) och tvåa (Malva Helm, även klasskamrat med Moa).

Återväxten till det redan idag så framgångsrika alpina damlandslaget tycks med andra ord tryggad.

– Det är kul. Det var inte riktigt vad jag tänkte mig redan efter ett år, men väldigt roligt, säger Landström om världsrankningen.

Cornelia Öhlund fick dessutom chansen att åka i Europacupen, touren under Världscupen.

– Det är positivt och sporrar att se att någon man fajtats med under ungdomsåren nu får chansen, säger Moa.

Hon hoppas få sin chans under säsongen, det är ett av de ”mål och visioner” som finns uppsatta på den plan som först och främst sträcker sig till år 2026.

Allt ska ske i en lagom takt.

– Det är en hård satsning, men samtidigt får det inte vara någon stress.

Både Moa och pappa Tomas Landström – utsedd till Årets ungdomsledare på Ungdomsidrottsgalan i Västerås 2020 och som är en viktig del på 16-åringens resa framåt – pratar om vikten av att inte glömma bort att ha roligt också.

– Många kör väldigt tufft i ungdomsåren. Det ska vara skoj också, där är andra idrotter som exempelvis fotbollen viktiga inslag.

Vad är det som gör dig till en bra skidåkare tror du?

– Min inställning att alltid vilja bli bättre och aldrig vara helt nöjd. Det finns alltid saker att göra för att bli snabbare och starkare. Jag är väldigt bra på att ta till mig feedback och sen ändra på mig ganska snabbt. Och så min vinnarskalle! Den måste man ha och den har jag alltid haft.

Den kan säkert ta Moa Landström långt, kanske ända fram till drömmen som finns där borta vid horisonten.

– Målet är ju att köra de största tävlingarna som finns som OS och VM. Att få vara med där i toppen och fajtas. Det är det jag siktar på.

Hon här redan en bra bit på väg.

Fyller snart 17

Namn: Moa Landström.

Ålder: 16 (fyller 17 i september).

Bor: Malung och Brottberga i Västerås (endast några storslalom-svängar från Vedbobacken).

Familj: Mamma, pappa, två syskon.

Klubb: Västerås Slalomklubb. Började tävla: Som sexåring. Gör: Har precis börjat andra året av fyra på Malung-Sälens alpina riksidrottsgymnasium. Tävlar: I slalom och storslalom å Alpine Elite Tour, Sveriges högsta serie.

Aktuell: Rankad trea i världen i slalom bland åkare födda 2005 och laddar nu för en ny säsong som förhoppningvis innebär Europacupdeltagande.

Powered by Labrador CMS