Bild från träningsmatchen mellan Rönnby och Skälby i onsdags. Foto: Jonas Edberg

Siktet uppåt för både Rönnby och Skälby

Seriestarten i innebandyn närmar sig. Rönnby och Skälby är två lokala damlag som går in i säsongen med höga ambitioner. Med nya tränare och flera intressanta nyförvärv hoppas båda lagen kunna ta nya kliv i utvecklingen. – Vi ska göra allt lite bättre i år, säger John Kvist, tränare för Rönnby.

Publicerad

Om två helger startar serierna för de lokala topplagen i daminnebandyn. Två lag som har sikte på att ta kliv uppåt är Rönnby och Skälby. Under onsdagen möttes de i en träningsmatch i samband med att Skälby IBK invigde sina nya klubblokaler i Pettersbergsskolan.

SSL-laget Rönnby, som ställde upp med en mix av toppspelare och allsvenska spelare, vann matchen med 11–0 efter att ha dragit iväg målmässigt i slutet av matchen.

Innan matchen passade Västerås Tidning på att prata med Skälbytränaren Mikael Enlund och hans kollega John Kvist om deras förväntningar på den kommande säsongen.

– Det känns väldigt inspirerande och tjejerna är väldigt seriösa och vet vad de vill. Nu gäller det att hitta rätt i allting, men som planeringen ser ut vet vi att vi inte kommer att vara som bäst när serien startar. Det kommer att ta tid att sätta vissa saker i spelet, säger Kvist som är ny tränare för Rönnby i år.

Vad kommer att vara skillnaden med Rönnby i år jämfört med tidigare säsonger?

– Vi vill vara ett mer offensivt lag och då menar jag både försvarsmässigt och när vi har anfall. Jag vill att vi ska kunna föra matcherna och inte bara gå på kontring. Vi vill vara aggressiva över hela banan, säger han.

Den offensiva ambitionen speglar sig i de nyförvärv som Rönnby gjort inför säsongen.

– Klubben har värvat väldigt smart. Det har kommit in bollskickliga backar med bra speed i fötterna och vi har fått in både unga och lovande spelare samt några tjejer med lite mer rutin, säger han.

Skälbys tränare Mikael Enlund är även han relativt ny på sin position. Han kom från klubbens herrlag i slutet av förra säsongen när laget krigade för att hålla sig kvar i division 1.

Även Skälby har inför den här säsongen fått in flera spännande nyförvärv.

– Vi har inte ens varit ute och jagat nya spelare. De som har kommit har själva sökt sig till oss.

Bland nyförvärven är det framförallt en som sticker ut lite extra – Mira Wickman som spelade SM-final för KAIS Mora så sent som i våras.

– Hon ville trappa ner lite och hörde av sig. Det är superkul. Mira är en väldigt positiv människa som har mycket erfarenhet trots att hon bara är 24 år, säger Enlund.

Dessutom har Skälby fått in Caroline Persson som har sex SSL-säsonger med Karlstad på meritlistan.

– Hon är positiv och har erfarenhet och hjälper de yngre tjejerna på ett bra sätt, säger han.

Skälby har i år gått ut med målsättningen att bli ett stabilt division 1-lag.

– Sedan ska vi sätta oss ner med gruppen och sätta en slutgiltig målsättning. Vad det blir, det tänker vi hålla för oss själva, säger Mikael Enlund.

I Rönnbys fall siktar man på att ta nästa kliv efter att ha nått kvartsfinal tre år på raken.

– Vi ska göra allt lite bättre. Vi vill vara ett topplag och då måste vi bli lite starkare och lite snabbare i allt vi gör för att nå längre än vi gjort de senaste säsongerna, säger John Kvist.

Förutom Skälby i division 1 och Rönnby i SSL har även Västerås IBS och Rönnby lag i allsvenskan.

Skälbytränaren Mikael Enlund och Rönnbys dito John Kvist. Foto: Jonas Edberg
Powered by Labrador CMS