BK30 + Ilves = sant. Förra helgen hade de två föreningarnas F07-lag en intensiv helg tillsammans på Ringvallen och via olika aktiviteter runt om i stan. Foto: Privat

Samarbetet som handlar om mer än bara fotboll

Fotbollen försystrar. När Västerås BK30 och Finlands största förening Ilves Tampere sammanstrålade med sina flicklag födda 07 för första gången handlade det om så mycket mer än bara fotboll. – Det här blir ett minne för livet för tjejerna, säger BK-lagledaren Daniel Blomberg.

Publicerad

Det började med en cup på Åland i vintras där BK30:s F07-lag deltog och mötte flera finska lag.

– En av ledarna tog kontakt med oss och på den vägen är det, säger Daniel Blomberg.

Sedan dess har planeringen varit omfattande för att få ihop en första större träff. Den gångna helgen var det dags på Ringvallen.

Och det kom att handla om mycket mer än bara fotboll.

– Visst, vi hade träningar och spelade en cup. Men det vi verkligen vill trycka på med det här samarbetet är allt vid sidan om, att de fick lära känna varandra. Framför allt med språket, att få tjejerna att våga prata engelska. Det löste sig jättebra allteftersom tjejerna blev modigare och tog för sig mer och mer. Det blev verkligen jättelyckat, säger Daniel Blomberg om den intensiva helgen som förutom fotboll innehöll bland annat middag, disco och besök på flera av stadens olika aktivitetsställen.

Hur ser det fortsatta samarbetet ut mellan klubbarna?

– Det finns intressen från båda håll att vidareutveckla det här. Exakt vad det leder till är för tidigt att säga, men vår förhoppning är att det kanske kan omfatta hela klubben på sikt. Men vi börjar med att åka med ett par ungdomslag till Tammerfors nästa vår, så tar vi det därifrån, säger Daniel Blomberg.

Ilves Tampere är Finlands största fotbollsförening med 3 500 akiva spelare – ”går väl närmast att jämföra med Brommapojkarna här i Sverige” – och har både herr- och damlaget i högsta ligan.

– De var väldigt duktiga på fotbollsplanen, det var det inget snack om.

Men det var som sagt inte det viktigaste denna helg.

– Det här blir ett minne för livet för tjejerna, säger Daniel Blomberg.

En inledande utmaning när tjejerna från BK30 och Ilves Tampere träffades för första gången var språket. Men modet att prata engelska kom snabbt. ”Det löste sig jättebra”, säger lagledaren Daniel Blombrg. Foto: Privat
Tjejerna fann varandra snabbt och lägret blev mycket lyckat. Foto: Privat
En hel del fotboll blev det givetvis. Foto: Privat
Mixade klubbfärger. Samarbete över landsgränserna mellan BK30 och Ilves Tampere. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS