Full fart – mot ett nytt SM-guld? Niclas Härdevik Norström i sin Ford Escort RS vann den andra SM-deltävlingen Foto: Magnus Andersson

Regerande mästaren har vittring på andra raka SM-guldet

Först nollad i premiären. Sedan – två raka seger. Det har gett Niclas Härdevik Norström oväntad guldvittring inför finalen av rallycross-SM. På lördag avgörs allt i Kalix. – Känslan är bra, säger MSK Hammaren-föraren.

Publicerad

Efter den efterlängtade SM-titeln förra hösten i Västerås fick regerande svenska mästaren Niclas Härdevik Norström sämsta tänkbara start när den svenska rallycrossäsongen rullade igång i värmländska Höljes i maj. En demolerad framvagn, svartflagg och noll poäng i protokollet.

Men i de två efterföljande SM-tävlingarna som körts har mästaren hittat tillbaka till segerspåret.

Två segrar – och därmed klar toppkänning från sin tredjeplats i Nationell 2400-klassen inför historiens nordligaste avgörande i Kalix i morgon.

– Det trodde jag inte efter premiären. Men vi sa att vi inte hade något att förlora efter Höljes och allt har fungerat och flutit på bra sedan dess, säger Härdevik Norström när vi når honom längs den 97 mil långa sträckan upp till Kalix.

Har du ändrat eller chansat något i körningen?

– Nej, bara kört på som vanligt. Och bilen har hållit. Inför finalen har vi fixat lite med bakaxeln för säkerhets skull. Nu chansar vi inte!

Det blir ett tillräckligt drama ändå. Inför finalen är det endast tre poäng som skiljer de tre i toppen.

Härdevik Norström utsåg Mattias Ohlsson – SM-vinnare i Västerås 2016 – till den främste konkurrenten inför säsongen. Det är också just Bollnäsföraren som leder på 82 poäng, en pinne före en annan Olsson (Rasmus, Karlskrona) och ytterligare två ned till Kolbäcks regerande mästare.

Hur är känslan inför finalen?

– Törs jag säga det offentligt? (skratt). Vi nöjer oss med att säga att det känns bra.

Team Härdevik Norström har tävlat på Kalixbanan vid flera tillfällen tidigare.

– Vi trivs bra där, tvåa senast för två år sedan.

I den Supernationella klassen finns det också lokala medaljhopp.

MSK Hammarens Fredrik ”Fidde” Avelin fick en drömstart på säsongen i sin Lexus med en seger i Höljes, men har sedan tappat något.

Han ligger dock på silverplats i sammandraget inför finalen, men får tufft att rå på Piteås Linus Westman som är hela 20 poäng före.

– Känslan inför Kalix är väldigt god. Det känns som att jag äntligen börjar hitta rätt med setup (inställningarna) på bilen. Testade i början på förra veckan och det kändes som att inställningarna börja sitta efter mycket test. Just Linus har jag inte funderat så mycket på. Jag åker dit för att vinna tävlingen. Jag ser fram emot helgen, säger ”Fidde”, som även satsat på back-SM i år och där är i ledningen inför finalen i mitten av september.

Med och slåss om medaljerna finns även klubbkompisen Per-Erik Blomkvist som har vittring på bronset.

Finaltävlingarna går att följa via SBF play från klockan 11.00 i morgon lördag.

Niclas Härdevik Norström har fått höja segernävarna två gånger under säsongen – får han göra det igen efter finalen i Kalix i morgon? Foto: Magnus Andersson
Fredrik ”Fidde” Avelin har ett tufft läge att nå högst upp på SM-pallen inför avgörandet. Foto: Felix Sahlberg (stora bilden), Jonas Bergkvist

Förutsättningarna inför SM-finalen

Här är ställningen inför finalerna i de två huvudklasserna.

Nationella 2400

1) Mattias Ohlsson, Bollnäs MK, 82 poäng

2) Rasmus Olsson, Karlskrona AK, 81

3) Niclas Härdevik Norström, MSK Hammaren, 79

Supernationella

1) Linus Westman, Piteå MS, 102

2) Fredrik Avelin, MSK Hammaren, 82

3) Pontus Bjuhr, Lycksele MK, 79

5) Per-Erik Blomkvist, MSK Hammaren, 70

6) Joacim Rollving, Västerås MS, 40

9) Jocke Larsson, Västerås MS, 26

* De SM-poäng (max 20) som genererats från DM-tävlingar är medräknade i totalen.

I finalen kan förarna maximalt köra in 30 poäng.

Powered by Labrador CMS