Västeråsföraren Emil Skärås ska tävla i GT4 Scandinavia med en fabriksbyggd Toyota Supra GT4 med 430 hästar. ”Det kan öppna andra dörrar att få köra för ett så stort märke som Toyota”, säger 22-åringen. Foto: Toyota Sverige

Racingtalangens nya satsning – GT4 Scandinavia med Toyota

Emil Skärås nya satsning för 2021 blir hemvävd. Västerås racingstjärna kommer att köra mästerskapet GT4 Scandinavia för Toyota. – Jag är taggad, säger 22-åringen till Västerås Tidning.

Publicerad

Det känns rätt att ta det lite lugnare och växla om lite i år med allt som är i världen

Efter många år i internationell miljö och på välkända racerbanor i framför allt södra Europa blir det i år en svensk satsning för Europamästare och VM-trea i karting, Emil Skärås.

– Det känns rätt att ta det lite lugnare och växla om lite i år med allt som är i världen. Förra året var det mycket som var väldigt annorlunda. Dessutom blir det lite lättare budgetmässigt, säger Emil Skärås.

Även om det bara blir race hemma i Sverige, över totalt fyra helger, finns det alla förutsättningar att det kan bli ett spännande år.

Skärås fortsätter på sportbilsspåret efter fjolårets deltagande i Porsche Carrera Cup i Italien och klassen 911 GT3.

Hans Holmlund och Emil Skärås utgör nya teamet Toyota Gazoo Racing Sweden, som i år ger sig in i racingmästerskapet GT4 Scandinavia. Foto: Toyota Sverige

I år blir han en del av nya teamet Toyota Gazoo Racing Sweden, som i år ger sig in i racingmästerskapet GT4 Scandinavia. Bakom satsningen, som görs i samarbete med Toyota Sverige och Brovallen Design, står dalkarlen Hans Holmlund.

– Jag känner Hans sedan tidigare och han har varit väldigt drivande i den här satsningen. Det var på gång redan förra året, men då tackade jag nej och satsade internationellt istället. Nu känns det som att tajmingen var perfekt.

Han kommer att dela teamets Toyota GR Supra GT4 med Holmlund i pro/am-klassen där Avestabon och bilhandlaren blir amatören.

– Vi kommer att bytas av under racen som är omkring en timme långa. Jag körde lite långlopp även 2018 så jag är bekant med det. Det ska bli riktigt roligt. Jag är taggad.

Att få köra en fabriksbyggd bil för en känd tillverkare är inte heller något minus.

– Nej, är kul att Toyota Sverige är med i satsningen. Det kan ju öppna dörrar och leda till något riktigt bra framöver, vi får se.

Toyota Gazoo Racing är Toyota-koncernens gemensamma avdelning för motorsport på såväl internationell som nationell nivå.

Företagets europeiska fabrik ligger i Köln, Tyskland, och det är härifrån koncernens europeiska motorsportaktiviteter styrs – inklusive motortillverkning och utveckling av bland annat GR Supra GT4 som Skärås och Holmlund nu ska tävla med.

På måndag åker de till fabriken i Köln för att hämta hem det nya vrålåket som bland annat har 430 hästkrafter.

– De byggde Gazoo racing-fabriken när de drog igång sin F1-satsning. Det ska bli häftigt att se, det blir en ny upplevelse, säger Emil Skärås.

Sedan blir det tester på Gelleråsen i slutet på månaden.

De byggde Gazoo racing-fabriken när de drog igång sin F1-satsning. Det ska bli häftigt att se

Första racehelgen går inte förrän i mitten på juni i Västerbotten på Drivecenter Arena, fem mil norr om Skellefteå.

Sedan följer etablerade racingbanorna Gelleråsen, Anderstorp och Mantorp.

– Skönt, då har vi gott om tid att förbereda oss på.

GT-racingen växer starkt i Europa. Bakom ökningen och det stora intresset ligger bland annat GT4, en klass i vilken många av världens tillverkare har utvecklat produktionsbilar som anpassats för racerbanan.

Det ser ut att bli många olika tillverkare i den svenska serien som bland annat McLaren, Mercedes, Audi, Porsche, BMW och Maserati.

– Jag har ingen koll på motståndet än. Men jag ser fram emot en intressant och rolig säsong, avslutar Emil Skärås.

Det gör även teamchefen Tobias Johansson. Han är förhoppningsfull:

– Spännande med ny bil, klass och utmaning. Holmlund och Skärås är erfarna på olika områden. Tillsammans bildar de en stark duo som jag tror kommer att konkurrera i toppen, säger han i ett pressmeddelande.

Skärås kärra 2021 – Toyota GR Supra GT4 med 430 hästar. Foto: Toyota Sverige

Tävlingskalender, GT4 Scandinavia 2021:

18–19 juni: Drivecenter Arena, Fällfors

21–22 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga

4–5 september: Scandinavian Raceway, Anderstorp

1–2 oktober: Mantorp Park, Mantorp

Snabbfakta Toyota GR Supra GT4:

✔ 3.0-liters sexcylindrig bensinmotor.

✔ Max effekt ca 430 hk.

✔ Max vridmoment ca 650 Nm.

✔ Sjuväxlad automatlåda och bakhjulsdrift.

✔ Vikt ca 1 350 kg.

Källa: Toyota Sverige

Powered by Labrador CMS