Emil Skärås prisades med ett stipendie ur den svenske racerlegendaren Ronnie Petersons minnesfond under Bilsportgalan i Linköping i helgen. Foto: Bengt-Åce Gustavsson/Racefoto

Prisade Västeråsföraren tar plats bland stjärnorna

Racingprofiler som Kenny Bräck, Mattias Ekström och Felix Rosenqvist har alla fått det. Nu kan även SMK Västerås Emil Skärås läggas till på listan över stipendiater från legendaren Ronnie Petersons minnesfond. – Jag är väldigt stolt, säger 20-åringen.

  • Publicerad 14:50, 28 jan 2019

Emil Skärås hade ett riktigt genombrottsår 2018.

Förutom att han vann SM-guld i kartingens värstingklass KZ2 gjorde landslagsföraren även en internationell satsning när han skrev på för det italienska toppstallet Energy Corse. Det gav bland mycket annat en snygg sjätteplats på VM.

I lördags i samband med den stora bilsportgalan i Saab Arena i Linköping kom nästa framgång – Emil Skärås var en av tre förare som prisades med ett stipendie ur Ronnie Petersons minnesfond.

– Det känns väldigt roligt och jag är väldigt stolt över att få ta emot stipendie ur en minnesfond av en av Sveriges största motorsportsprofiler. 2018 var ett år där jag hade väldigt stora framgångar, säger Emil Skärås.

Stipendiet är på 30 000 kronor.

Vad ska du använda pengarna till?

– Det kommer definitivt behövas då motorsporten är väldigt krävande ekonomiskt.

Och kanske framför allt nu då Emil Skärås är på väg att ta steget till racingvärlden. Runt jul var han på plats i Malaysia för att testa en Formel-bil för mästerskapet Formel 4, South East Asia Championship.

Här gör Västeråsföraren debut i en Formel-bil

– Ja, jag har påbörjat nästa steg i min satsning. Förhoppningsvis kommer jag att åka tillbaka till Malaysia i februari för ytterligare några testdagar, säger Emil Skärås.

Totalt var det tre förare som fick stipendie ur minnesfonden, en annan var Linus Lundqvist som vann brittiska Formel 3 under 2018 och även har ett förflutet i David von Schinkels racingstall Team Tidö.

Ronnie Peterson, Sveriges genom tiderna störste inom internationell racing, inledde själv sin karriär på kartingbanorna innan han så småningom gick över till Formel 1 där han körde totalt 123 lopp och stod som segrare i tio av dessa.

Han avled 1978, 34 år gammal, i sviterna av en dramatisk olycka på Monza i samband med Italiens GP.

Ronnie Petersons minne lever nu vidare via minnesfonden som bildades i oktober samma år.

Många av de stora inom svensk racing har genom åren tilldelats stipendiet i unga år, bland andra Kenny Bräck, Mattias Ekström och Felix Rosenqvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING