VSK var bästa grönvita laget för andra matchen i rad. Bortasegern på Zinkensdamm mot Hammarby innebär att laget har matchboll när lagen drabbar samman i ABB Arena på måndag. Foto: STEFAN LINDGREN/Arkiv

På måndag kan VSK bli klart för ny SM-final

Det var tre år sedan sist. Men nu är VSK nära en ny SM-final i bandy. Detta efter Simon Janssons sena avgörande mot Hammarby i snöyran på Zinkensdamm. – Nu har vi ett bra läge, säger den grönvita hjälten.

Det blev en snöig och blåsig tillställning i Stockholm på fredagskvällen. VSK såg dock ut att bli blåst på en till synes klar seger sedan hemmalaget Hammarby hämtat in VSK:s 3–0-ledning från första halvlek.

Men när matchen såg ut att gå till förlängning kom ett lyft som Tobias Holmberg fick ner till Simon Jansson. Denne fintade först skott för att sedan sätta bollen i mål och avgöra det andra SM-semifinalmötet på tilläggstid. Det blev stort firande tillsammans med de uppskattningsvis 500 tillresta VSK-supportrarna på plats.

– Oerhört skönt att vinna, speciellt när Bajen tar tillbaka till 3–3. Vi visar en riktig moral, säger Simon Jansson till vskbandy.se efter matchen.

På måndag hemma i ABB Arena kan VSK därmed bli klart för sin första SM-finalen sedan 2016 och den 37:e i klubbens historia.

– Vi har inte vunnit någonting än, det är hårt jobb på måndag som gäller. Men visst har vi ett bra läge att vinna tre matcher, säger Simon Jansson.

Matchfakta, SM-semfinal 2:5

Hammarby–VSK 3–4 (0-3)

Första halvlek: 0–1 (7) Simon Jansson, 0–2 (15) Tobias Holmberg, 0–3 (31) Jesper Hermansson, hörna.

Andra halvlek: 1–3 (62) Christoffer Fagerström, straff, 2–3 (72) Kalle Spjuth, 3–3 (81) David Pizzoni Elfving. 3–4 (90+1) Simon Jansson

Utvisningar: Hammarby IF: 1x10 . VSK: 4x10