Nils van der Poel fick kliva upp överst på VM-palln efter sitt världsrekord på 10 000 meter i Thialf arena i nederländska Heerenveen på söndagen. Han vann VM-guldet i överlägsen stil. Foto: TV10

Nytt guld och världsrekord – Nils van der Poel är VM:s kung

Dubbla VM-guld och världsrekord. Sveriges nya skridskostjärna och västeråsaren Nils van der Poel är obestridlig VM-kung. 24-åringen tog på söndagen ett överlägset VM-guld på 10 000 meter efter ha presterat världens snabbaste 10 000-meterslopp någonsin. – Hoppas det är många som har njutit, sa Nils van der Poel efteråt.

Publicerad

I torsdags blev Nils van der Poel den förste svensk sedan 1976 – då Johan Granath vann guld i sprint – att ta VM-guld i skridsko när han tog hem titeln på 5 000 meter i Thialf arena i nederländska Heerenveen.

Den stora frågan var om han skulle lyckas ladda om till dagens 10 000 meter efter all uppståndelse och alla hyllningar – bland annat från kungahuset – efter det historiska guldet.

Dessutom från en helt ny position – som storfavorit.

Jodå, det skulle han.

Årets komet i skridskovärlden var återigen bäst och tog sitt andra VM-guld på tre dagar efter att ha satt nytt världsrekord på 12.32,94.

van der Poel putsade därmed kanadensaren Graeme Fishs ett år gamla rekord på 12.33,86 med nästan en sekund – och sitt svenska rekord med hela tio sekunder.

Nils van der Poel ny världsrekordinnehavare på 10 000 meter och dubbel världsmästare. Foto: TV10

Men det blev en nervös väntan då han gick ut redan i tredje par, av totalt sex.

I det sista paret exempelvis åkte hemmaåkaren Patrick Roest, det på förhand största hotet till ett nytt blågult guld.

Men Roest var inte i närheten av det nysatta världsrekordet och missade pallen.

Nils van der Poel vann till slut med 13 sekunder före närmaste konkurrent, nederländaren Jorrit Bergsma. Utklassning.

– Det känns väldigt bra. Det har varit en fantastisk resa hit. Hoppas det är många som har njutit av det, sa Nils van der Poel i en tv-intervju med trefaldiga olympiske mästaren och kommentatorn Tomas Gustafson.

Gustafson var själv mäkta imponerad.

– Vilken makalös insats, det är så mäkta imponerande det Nils gör, sa han i tv-sändningen.

Nils van der Poel kommer från Trollhättan och tävlar för moderklubben SK Trollhättan, men bor sedan några år en stor del i Västerås och tränar när han kan med Västeråsklubben SK Pollux.

Klubbens framtidsnamn Oskar Nilsson, 20, har tränat med van der Poel vid flera tillfällen.

Han är imponerad över van der Poel insatser på VM-ovalen i Heerenveen.

– Han vet verkligen vad han gör, säger Oskar Nilsson med ett leende. Att det till och med skulle kunna bli världsrekord på en så kallad låglandsbana är ännu mer imponerande.

Oskar Nilsson själv siktar mot OS i Milano 2026 och ingår sedan ett halvår i Sveriges olympiska kommitté satsning mot just Milano, en satsning som leds av skidskytteikonen Wolfgang Pichler.

I och med att han anslöt till SOK:s satsning flyttade han till Göteborg där Västerås Tidning når honom på söndagskvällen.

Hur inspirerande är den här svenska framgången för dig i din satsning?

– Det är inspirerande såklart även om jag själv är sprinter (distanserna 500, 1 000 och 1 500 meter) så jag är en annan typ av skridskoåkare än Nils. Men det här är såklart jättekul.

Vad betyder det för svensk skridsko?

– Det är kul att skridsko är en grej i Sverige igen och att det blir ett intresse igen. Det var ett tag sen.

SK Pollux Oskar Nilsson är imponerad över träningskompisen Nils van der Poels insats på VM. Foto: Per Nilsson

Vägen till VM-succén har inte varit den mest traditionella för stortalangen Nils van der Poel med dubbla junior-VM-guld 2014 och 2015. Efter OS i Pyeongchang 2018 (14:e plats på 5 000 meter där) valde nämligen van der Poel att inte alls utöva sin sport på två år.

Istället gjorde han värnplikten som jägare i Arvidsjaur.

Han muckade i maj 2019 och inledde först efter det en seriös satsning mot Peking-OS 2022, med VM 2021 som ett delmål.

Vägvalet visade sig vara vägvinnande.

För när Nils van der Poels gjorde tävlingscomeback, för bara två månader sedan, slog han en hel skridskovärld med häpnad.

I tyska Inzell på luciadagen 2020 imponerade han stort direkt. Tiden 12.46 han klockades för i paradgrenen 10 000meter var inte bara 18 sekunder under hans eget svenska rekord från 2016, det var också det snabbaste loppet i världen under 2020 och den sjunde snabbaste noteringen genom tiderna.

Den tiden putsade han ytterligare vid allround-EM i Heerenveen när han gick i mål på 12.42,80.

Men på grund av sitt långa tävlingsuppehåll var det länge högst oklart om Nils van der Poel överhuvudtaget skulle få någon VM-plats. Men efter starka insatser på 5 000 meter i Världscupen strax före VM lyckades han knipa dubbla VM-platser till slut.

Resten är som man brukar säga historia.

Till Västerås flyttade han för fem år sedan.

– Jag flyttade hit 2016 när jag började hoppa fallskärm på Johannisberg med Fallskärmsklubben Aros. Till en början spenderade jag större delen av somrarna här, men sedan har det blivit mer och mer, berättade han i en intervju med Västerås Tidning strax före jul.

Förutom att hoppa fallskärm när han är i Västerås springer han även en del ihop med Westeros Trail Running Society.

Det var också genom löpargruppens Musikhjälpen-evenemang ”Skrapan 144 timmar” för drygt ett år sedan som skrinnaren gjorde en svettig insats med att springa uppför Skrapan under tio timmar.

Han sprang i Skrapans trappor – i tio timmar

van der Poel är mångsidig och ingår även i träningsprofilen Rodde Veras Västeråslag till Vätternrundan, Team Newsafe, med mål att göra loppet på under 7.45 i år.

Powered by Labrador CMS