En jublande glad Emil Skärås leder EM i KZ2 efter segern i tyska Wackersdorf. Foto: Sportinphoto Kart Photo-Agency

”Nu är det fullt fokus på att ta hem EM-titeln”

Farten har funnits där, men den riktiga fullträffen har uteblivit. Fram tills nu. På tyska Wackersdorf visade Västerås kartingstjärna Emil Skärås högsta klass och tvålade dit hela Europaeliten när han vann EM-premiären. – Nu är det fullt fokus på att ta hem titeln, säger 20-åringen till Västerås Tidning.

Publicerad

Det var en otroligt tuff final och att ha någon flåsandes i nacken i 26 varv väldigt påfrestande

Till EM-premiären i Tyskland den gångna helgen, den första deltävlingen av totalt två, fanns 78 elitförare på plats för att göra upp i kartingens värstingklass KZ2.

Det blev SMK Västerås Kartings Emil Skärås som stod överst på pallen när krutröken lagt sig efter två intensiva tävlingsdagar.

Det bjöds inledningsvis på regn under lördagen – det passade västeråsaren perfekt. Att köra på fuktig asfalt är något av Skärås specialitet. Han lyckades vinna samtliga tre kvalrace i vätan.

Innan dess hade han dessutom kört till sig en sjätteplats i det viktiga tidskvalet, vilket innebar att han stod i första startled i alla kvalrace.

Summa summarum hade han två tredjeplatser och två segrar efter lördagen och en riktigt bra känsla med sig inför finaldagen.

På söndagsmorgonen och till det femte och sista kvalracet hade banan torkat upp. Emil Skärås lyckades ändå vinna, och var i den totala sammanställningen tvåa. Det blev också blev hans startposition i finalen.

20-åringen tog starten och inledde med att få några kartlängders lucka. Men konkurrenterna var snart ikapp, och två varv från mål gjorde Skärås ett litet misstag och de jagande var ikapp helt och hållet.

Men efter samtliga 26 varv på den 1 190 meter långa banan norr om München kunde den svenske landslagsmannen koppla på det stora segerleendet.

– Det var en otroligt tuff final och att ha någon flåsandes i nacken i 26 varv väldigt påfrestande så det kändes riktigt skönt och roligt att få vinna, säger Emil Skärås.

Segern innebar att västeråsaren har en ledning med sju poäng i EM-tabellen inför finalracet.

– Underbart och häftigt. Jag är otroligt nöjd över min och teamets (italienska Energy Corse) insats den här helgen. Vi var väldigt snabba redan på den fria träningen, men marginalerna är så oändligt små. Vi har haft stolpe ut vid flera tillfällen så det kändes verkligen som vi var värda att äntligen få det här resultatet, säger Emil Skärås.

Finalen körs på teamets hemmaplan, i italienska Sarno i mitten av juni.

– Nu är det fullt fokus på den avslutande tävlingen och där ska vi göra allt för att ta hem titeln, avslutar Emil Skärås.

Den seger västeråsaren Emil Skärås väntat på kom när EM inleddes. Efter en fantastiskt helg fick han göra segergesten och han toppar tabellen med sju poäng. Foto: Sportinphoto Kart Photo-Agency
Powered by Labrador CMS