En jublande glad Emil Skärås leder EM i KZ2 efter segern i tyska Wackersdorf. Foto: Sportinphoto Kart Photo-Agency

”Nu är det fullt fokus på att ta hem EM-titeln”

Farten har funnits där, men den riktiga fullträffen har uteblivit. Fram tills nu. På tyska Wackersdorf visade Västerås kartingstjärna Emil Skärås högsta klass och tvålade dit hela Europaeliten när han vann EM-premiären. – Nu är det fullt fokus på att ta hem titeln, säger 20-åringen till Västerås Tidning.

  • Publicerad 16:00, 7 maj 2019

Det var en otroligt tuff final och att ha någon flåsandes i nacken i 26 varv väldigt påfrestande

Till EM-premiären i Tyskland den gångna helgen, den första deltävlingen av totalt två, fanns 78 elitförare på plats för att göra upp i kartingens värstingklass KZ2.

Det blev SMK Västerås Kartings Emil Skärås som stod överst på pallen när krutröken lagt sig efter två intensiva tävlingsdagar.

Det bjöds inledningsvis på regn under lördagen – det passade västeråsaren perfekt. Att köra på fuktig asfalt är något av Skärås specialitet. Han lyckades vinna samtliga tre kvalrace i vätan.

Innan dess hade han dessutom kört till sig en sjätteplats i det viktiga tidskvalet, vilket innebar att han stod i första startled i alla kvalrace.

Summa summarum hade han två tredjeplatser och två segrar efter lördagen och en riktigt bra känsla med sig inför finaldagen.

På söndagsmorgonen och till det femte och sista kvalracet hade banan torkat upp. Emil Skärås lyckades ändå vinna, och var i den totala sammanställningen tvåa. Det blev också blev hans startposition i finalen.

20-åringen tog starten och inledde med att få några kartlängders lucka. Men konkurrenterna var snart ikapp, och två varv från mål gjorde Skärås ett litet misstag och de jagande var ikapp helt och hållet.

Men efter samtliga 26 varv på den 1 190 meter långa banan norr om München kunde den svenske landslagsmannen koppla på det stora segerleendet.

– Det var en otroligt tuff final och att ha någon flåsandes i nacken i 26 varv väldigt påfrestande så det kändes riktigt skönt och roligt att få vinna, säger Emil Skärås.

Segern innebar att västeråsaren har en ledning med sju poäng i EM-tabellen inför finalracet.

– Underbart och häftigt. Jag är otroligt nöjd över min och teamets (italienska Energy Corse) insats den här helgen. Vi var väldigt snabba redan på den fria träningen, men marginalerna är så oändligt små. Vi har haft stolpe ut vid flera tillfällen så det kändes verkligen som vi var värda att äntligen få det här resultatet, säger Emil Skärås.

Finalen körs på teamets hemmaplan, i italienska Sarno i mitten av juni. 

– Nu är det fullt fokus på den avslutande tävlingen och där ska vi göra allt för att ta hem titeln, avslutar Emil Skärås.

Den seger västeråsaren Emil Skärås väntat på kom när EM inleddes. Efter en fantastiskt helg fick han göra segergesten och han toppar tabellen med sju poäng. Foto: Sportinphoto Kart Photo-Agency

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING