Mikael Backlund med bucklan Foto: Ola Sköld/Mostphotos

Mikael Backlund: "Börjar fatta vad som hänt"

En dröm som gått i uppfyllelse. Så beskriver västeråsaren Mikael Backlund hur det var att ta VM-guld med Tre Kronor. – Nu börjar man sakteligen ta in allting, jag tittar på mycket bilder och videos och minns vad som egentligen har hänt, säger Mikael Backlund.

Publicerad

VM-guld för Tre Kronor på söndagskvällen. Stort firande i Kungsträdgården i Stockholm på måndagseftermiddagen. Det har varit två intensiva dygn för Västeråssonen, tillika Tre Kronors lagkapten i VM-turneringen, Mikael Backlund.

– Det har varit fantastiska dygn de senaste dagarna, säger han.

Hur kände du när du lyfte VM-bucklan i söndags?

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse, jag har alltid drömt om att få vinna VM med Tre Kronor, och att få göra det som kapten – det är helt obeskrivligt. En oerhört stor känsla.

Han var inte med och spelade ishockey VM förra året, på grund av att han då hade problem med ryggen. Det här året var han tillbaka, och han har fått mycket beröm för sin insats som lagkapten.

– Det har varit kul, men en extra press kände jag faktiskt när vi spelade mot letterna och sen i finalen. När vi spelar sådana viktiga matcher och möter lag som man ska slå – då kände jag en extra press som kapten. Jag var lite extra nervös de två matcherna, säger Mikael Backlund.

Och visst är VM-guldet något han drömt om sedan han var liten.

– Jag minns när jag var liten och tittade på när Tre Kronor vann VM-guld -92. Jag har tittat så många gånger på den krönikan, och på när de blev firade på Sergels torg. Jag minns att jag som liten hoppades att jag skulle få göra samma sak. Och nu har man fått göra det, det är helt fantastiskt.

Nu väntar lite lugnare dagar på "hemmaplan" i Västerås för Mikael Backlund.

– Vi kom precis hem till Västerås, till vår tillfälliga lägenhet. Så nu ska vi hem till Fridas (Mikael Backlunds sambo) mormor på lite lunch, och sedan hämta våra hundar som vi har saknat. Sen blir det bara en lugn dag med hundarna och Frida, säger han.

Powered by Labrador CMS