Med totalt sex förare till start i SM i backe blev det medaljer för häften av MSK Hammaren-deltagarna. Silver till Per-Erik Blomkvist, guld till Fredrik Avelin (båda i tyngsta rallycrossklassen) och brons till Patrick Wiik i 2400cc. Foto: Annemo Friberg

Medaljregn över MSK Hammaren i back-SM

Ett guld, ett silver och ett brons. MSK Hammaren gjorde en hårdsatsning på SM i backe och med Fredrik Avelin i spetsen blev det tre medaljer.

Publicerad

Det har varit strid om hundradelarna hela säsongen

Svenskt mästerskap i backe har omfattat åtta deltävlingar fördelat på fyra helger.

Inför finaldagen i Lima söder om Sälen i lördags ledde Fredrik ”Fidde” Avelin den tyngsta klassen före sin klubbkompis i MSK Hammaren, Per-Erik Blomkvist.

Det visade sig direkt att ”Perra” hade fördel av att ha kört i Mattsåsbacken förut, för han var snabbast upp i träningsåket med sin för året nya Volvo S40. Avelin i sin Lexus Is200 slagen med 73 hundradelar så långt, men i tävlingsåken hämtade han in allt och hade istället fjorton hundradelar mellan sig och Blomkvist.

– Det har varit strid om hundradelarna hela säsongen och att då få åka hem med SM-guld känns riktigt bra. Backe har visat sig vara roligt bilåka, säger Fredrik Avelin som mer är känd för sitt guld i rallycross för två år sedan (totaltvåa i år bakom Piteås Linus Westman).

Att ”Fidde” inte blev bättre än fyra i lördagens avslutande deltävling spelade mindre roll, guldet i tyngsta klassen Supernationell var redan hans. Silver till Blomkvist tack vare att han vann finaltävlingen.
– Äntligen! Så jätteroligt att få avsluta med vinst, säger Blomkvist.

MSK Hammaren-medalj blev det även i den andra rallycrossklassen, för bilar med motorer på 2400cc. Redan förra året tog Patrick Wiik brons och det lyckades han upprepa i år med samma Opel Ascona B.
– Med tanke på att vi sköt motorn inför deltävlingarna i Röfors och fick ihop den natten innan start är jag supernöjd med att kunna fullfölja säsongen. Bronset känns som extra bonus!

Fredrik ”Fidde” Avelin vann den näst sista deltävlingen i Back-SM med sin svarta Lexus Is200 och sammanlagt räckte det för att ta guldmedaljen i Supernationella klassen. Foto: Annemo Friberg
Hela säsongen igenom har Per-Erik Blomkvist kämpat för att ta sin röda Volvo S40 upp till delseger, och i absolut sista försöket lyckades han i Mattsåsbacken utanför Lima i Sälen. Silver räckte det till totalt. Foto: Annemo Friberg
Powered by Labrador CMS