Här är alla Fulleröjuniorer – med tränaren Roger Sundin i mitten – som tillsammans såg till att det blev tronskifte i Västmanlandsserien. Det blev seger både på pojk- och flicksidan genom: Alexander Bäckström, Casper Ahlgren, Elin Toftner, Ella Axelsson, Elsa Lundstedt, Gry Levin, Izabelle Bäckström, Jakob Karlsson, Julia Gullberg, Linus Olsson, Lukas Lundberg, Meja Åkerberg, Milton Wahlström, Oscar Kihlander, Sanna Lindfors och Stella Havel. ”Det här släpper vi inte”, säger Sundin med ett leende. Foto: Fullerö GK

Ljus golfframtid i Västmanland: ”Ligger långt framme”

Hur ser golfåterväxten ut i Västmanland? Alldeles utmärkt om man frågar rutinerade länscoachen Rogen Sundin som varit ansvarig för Västmanlands elitjuniorlag under många år. – Västmanland ligger långt framme och får fram många egna produkter tack vare ett bra arbete ute på klubbarna, säger han.

Publicerad

Det finns gott om talangfulla are i länet.

Det om någon har Roger Sundin koll på som kapten för länslaget (tillsammans med Kenneth Sundberg). Han är till vardags även pro och junioransvarig på Fullerö GK.

Ett bra mått på utsikterna för nästa generation länsgolfare är den årliga matchtävlingen Fyrlänskampen.

Där ställs Västmanlands elitjuniorer – mixat killar och tjejer – mot Stockholms, Upplands och Dalarnas dito.

– Alla möter alla. Vi har varit som sämst tvåa och vunnit tre gånger de senaste åren. Det har verkligen varit en ynnest att få ta ut laget till dessa drabbningar. Jag går både på ranking och en egen känsla för vilka som kan vara bäst för stunden. Det är verkligen en jättekul tävling och alltid en skön stämning i de här matcherna, säger Roger Sundin.

Hur kommer det sig tror du att Västmanland ligger så väl till på juniorsidan?

–Vi ligger långt framme och får fram många egna produkter tack vare att respektive pro och övriga tränare gör ett jättejobb på våra 14 klubbar. Och att det satsas och läggs resurser på många håll på ungdoms- och juniorverksamheten.

Till i år kommer även Frösåker att utöka sin satsning (se artikel om Sofia Ljungqvist på föregående uppslag).

Och på Fullerö fortsätter en redan lyckad satsning.

– Vi har lagt ner ett stort jobb på att locka de yngre. I fjol hade vi 65 barn i träning i åldern 7–16 år. Det kommer yngre förmågor hela tiden.

Förra säsongen hölls två större juniortävlingar i Västeråsområdet. Teen tour future på Fullerö och Junior Masters Invitational (JMI) på Ängsö med hela svenska junioreliten, säger Roger Sundin.

Vad betyder det att ha stora juniortävlingar på nära håll?

– Det är jättekul och viktigt för våra ungdomar att få vara med där och se de bästa. Det blir en morot för dem. I slutet på augusti kommer vi på Fullerö att ha en JMI-tävling så det blir stortävling även i år.

Internt i länet blev det förra året något av ett tronskifte i den populära Västmanlandsserien. Fullerö GK vann dubbelt efter Ängsö GK:s mångåriga dominans.

– Ja, Ängsö har ju prenumererat på titlarna tack vare deras framgångsrika ungdoms- och juniorverksamhet. Vi vann på flicksidan även 2019 men nu lyckades vi vinna dubbeln. Riktigt kul, den tänker vi inte släppa!

Han ser en fortsatt ljus framtid för länsgolfen.

– Jag ser med tillförsikt fram mot kommande säsonger, det är många som klappar på länslagsdörren. Det ser väldigt lovande ut, avslutar Roger Sundin.

Viktigt med stortävlingar. Här är några av Ängsös alla juniorer som deltog i stortävlingen JMI på hemmabanan förra sommaren. I år går samma tävling på Fullerö GK. ”Det är viktigt för våra ungdomar att få vara med där och se de bästa. Det blir en morot för dem”, menar Roger Sundin. Foto: Ängsö GK
Powered by Labrador CMS