Prisade. Frösåkers ägare Christer Ral tillsammans med klubbchefen Stefan Hult på hål 7. Här liksom på samtliga hål är nu det stora projektet med att anlägga nya bunkrar med återvunnet konstkräsmaterial klart. Det och flera andra faktorer har bidragit till att Frösåker G&CC utsetts till Årets golfklubb. ”Det är stort”, säger duon. Foto: Jonas Bergkvist

Krattat för en kanonsäsong på Frösåker – Årets golfklubb i Sverige

Nytt hotell, världsunika bunkrar, uppfräschad bana – och rekordtidig öppning på säsongen. Nyheterna är många i år hos storsatsande Frösåker Golf & Country Club. Men så har också anläggningen utsetts till Sveriges bästa. – Det är stort och något vi är oerhört stolta över, säger klubbchefen Stefan Hult och ägaren Christer Ral.

  • Publicerad 08:24, 29 mar 2020

Förutom att det blir ett visuellt lyft finns det även stora fördelar när det gäller skötsel, ja hela spelupplevelsen blir bättre

Den milda vintern har varit gynnsam mot många golfbanor i landet.

En av dessa är natursköna Frösåker strax utanför Västerås.

Det har fått till följd att stora banan öppnade för spelare redan i fredags.

– Det har varit ett väldigt tryck på linksbanan (9-hålsbanan) som har varit öppen nästan hela vintern, så vi tror att folk är sugna, säger Christer Ral och Stefan Hult när vi träffas ute vid den stora anläggningen på Frösåker.

Är det en rekordtidig öppning?

– Nja, men man kan säga att det har varit en rekordvinter i alla fall. Det har ju bara varit minusgrader några enstaka nätter, det är egentligen först nu under senare tid som det varit lite kallt på morgnarna. Det har varit väldigt gynnsamt för banan, säger ägaren.

Åtgärder har också vidtagits för den pågående coronasituationen inför säsongsstarten.

– Man kan komma ut hit och spela och ha en helt kontaktlös upplevelse. Vi planerar för att rigga starthuset för dem som vill känna sig så säkra som möjligt. Det går bra att swisha greenfee-avgiften och restaurangen kommer att ha alternativa serveringssätt och exempelvis göra kit som ställs ut, säger Stefan Hult och Christer Ral.

Öppen för spel. Redan i fredags öppnade Frösåker sin stora bana, tidigare än brukligt. ”Det har varit bra tryck hela vintern på vår linksbana, så vi tror att suget är stort att komma ut”. Coronarestriktioner har också tagits till. Foto: Jonas Bergkvist

Det känns jättekul och stort, vi är oerhört stolta över det.

Så man kan i princip gå rätt ut och spela?

– Ja, det kommer man kunna göra. Men allt kommer också att vara öppet som vanligt, understryker duon.

Nyligen fick Frösåker GCC ta emot den prestigefyllda utmärkelsen Årets golfklubb 2020 av föreningen Golfjournalisterna.

Vad betyder utnämningen?

– Mycket! Det känns jättekul och stort, vi är oerhört stolta över det. Vi har ju hållit på i ganska många år med att uppgradera banan på olika sätt. Nu är vi i mål med det mesta och dessutom håller vi på att färdigställa det efterlängtade hotellet i samma stenladugård som klubbhuset och restaurangen. Det blir lite av kronan på verket, säger Christer Ral och Stefan Hult.

Hotellet ja, Det har varit på gång i många år i den gamla ”Ryssladan” som stod färdig redan 1800. Nu var läget det rätta att förverkliga drömmen med en gemensam kraftsamling – tack vare en ren slump signerad klubbchefen Stefan Hult.

– Jag hade mögelskador i mitt privata hus här ute och kom då i kontakt med några entreprenörer som vi sedan också kunde anlita till hotellbygget. De tillsammans med våra samarbetspartners och med egna krafter har gjort det möjligt att sätta igång och göra verklighet av det till slut.

Läget kunde heller inte bli bättre med utmärkelsen i ryggen.

När Västerås Tidning besöker anläggningen är bygget i full gång. Rummen är murade och en hotellkorridor har bildats där 18 rum med totalt 42 bäddar kommer att ta plats och stå klara i augusti 2020.

– Vi ligger jättebra till, peppar peppar. Det har gått väldigt fort och bra hela tiden, mycket tack vare den milda vintern, säger de, och Christer Ral utvecklar:

– Eftersom vi har velat bevara den gamla känslan med de metertjocka stenmurarna så är de beroende av att vara uppvärmda, bruket måste brinna och det hade inte varit möjligt om det varit en ”vanlig” vinter med neråt 10 minusgrader. Nu känns det som att vi har kommit över den här vintertröskeln så då är det bara att köra på.

Hotellet ska, liksom banan, hålla en hög standard.

– Vi vill erbjuda en bra helhetsupplevelse. Genuint och rustikt kommer det att bli.

När hotellet står färdigt är anläggningen komplett, menar Christer Ral och Stefan Hult.

Nya möjligheter öppnas nämligen då, att lägga till de redan befintliga attraktionerna som stora banan, linksbanan och fjolårets nya padelbanor.

– Vi kommer att kunna satsa ännu mer på konferenser. Sedan tidigare har vi gjort i ordning ridhuset i allén med tre övernattningsrum för åtta personer och 30 platser för konferens med bland annat eget kök. Dessutom kan vi ta uppemot 600 konferensgäster om vi lägger golf i ridanläggningen, vilket vi gjort vid ett tidigare tillfälle.

Nu har även 18-hålsbanan på Frösåker fått de omtalade bunkrarna som är torvade med återvunnet konstgräsmaterial från fotbollsplaner. Foto: Jonas Bergkvist

Banan då? Jo, det har hänt saker där med. Förutom flera omgjorda utslagsplatser når Frösåker G&CC i år målsnöret med ett stort projekt som inleddes för flera år sedan – de omtalade bunkrarna som är torvade med återvunnet konstgräsmaterial från fotbollsplaner.

– Ja, bunkerprojektet går vi i mål med nu. Det känns fantastiskt. Vi började med att lägga dessa typer av reveterade bunkrar på linksbanan, då var vi först i världen med att göra det.

Vilka är fördelarna med dessa bunkrar?

– Det är flera. Förutom att det blir ett visuellt lyft finns det även stora fördelar när det gäller skötsel, ja hela spelupplevelsen blir bättre. Även dräneringen blir avsevärt bättre, man slipper rännilarna som annars bildas.

Så ni ser med tillförsikt fram emot en spännande säsong?

– Verkligen. Nu får vi försöka hitta nya projekt att sätta igång med, säger Christer Ral och Stefan Hult med ett skratt.

Stefan Hult och Christer Ral gläds åt att banan kunde öppna redan i fredags. De spelare som inte vill umgås med andra alltför mycket i dessa coronatider kan swisha greenfee-avgiften och gå direkt ut på banan och spela. Foto: Jonas Bergkvist

Motiveringen Årets golfklubb

Golfjournalisterna har utsett Frösåker G&CC till Årets Golfklubb 2020 med följande motivering:

”På väg till golfbanan kör du parallellt med den inbjudande linksbanan med nio böljande korthål. På väg till rangen syns den välutvecklade studion där flera av Sveriges unga landslagsspelare brukar träna. På väg till receptionen sneglar du in i den ofta välbesökta restaurangen, och på väg ut på banan möter du alltid någon ur personalen på Frösåker som ger dig ett speltips eller bara ett glatt hej.

För är det något som kännetecknar Frösåker Golf & Country Club så är det just förmågan att alltid vara på väg. På väg mot något bättre, på väg mot något nytt.

Som när man började använda återvunnet konstgräs för att torva bunkrarna på den omtyckta 18-hålsbanan. Ett miljövänligt projekt som skulle ta sex år men som går i mål redan 2020, tre år för tidigt. Eller som när det byggdes ett ridhus som också kan användas som utställningshall för upp till 600 personer.

Klubbens pro driver ett, av fyra europeiska, nationellt center för ett av världens största golfmärken (Titleist) och trots att högteknologin står i centrum är givetvis medelhandikapparen välkommen att testa utrustning. Runt 90 procent av de spelare som besöker studion har över 15 i hcp. Inom kort kan de även dra nytta av att rangen får tak och infravärme.

Med golfen som huvudnummer erbjuder man 18 hål som håller för tävlingar av högsta klass men där det ändå är lätt för alla att känna sig ganska bra på spelet. Och när man dessutom bygger klart ett hotell under året tycker Föreningen Golfjournalisterna att det 2020 är rätt att utse Frösåker G&CC till årets golfklubb, för även om man fortsatt är på väg någonstans känns det som att just i år har man kommit längst hittills.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

1 200 jobb inom hotell och restaurang i länet kan vara i farozonen

Branschorganisation Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 1...onsdag 27/5 16:26

De putsar Skrapans fasad – hängandes i rep

Fönsterputs på hög nivå: "Fäster repen i balkar och hissar oss nedåt" Här är Västeråsföretaget som utför ett minst sagt svindlande uppdrag. Under torsdagen påbörjade de arbetet med att putsa Skrapans utsida – hängandes i rep. – Det är högt. Det finns så mycket att...lördag 23/5 13:27

Corona slår hårt mot krogarna: Nattklubb i konkurs

Konkursförvaltaren: "Vi har träffat de anställda" I slutet av förra veckan begärdes nattklubben Royale, bolaget bakom verksamheten, Västerås Nöje AB i konkurs. I måndags tog Västmanlands tingsrätt beslut att försätta bolaget i konkurs.onsdag 20/5 21:30

Guld och två silver till Västmanland i UF-SM

Det blev en ny succé för länets UF-verksamhet. När SM i Ung företagsamhet för första gången arrangerades digitalt kammade Västmanland hem tre medaljer – ett guld och två silver.onsdag 20/5 9:20

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING