En jublande glad Jenny Smevold från Skultuna efter att ha säkrat ett sensationellt brons i VM-turneringen i kägel i rumänska Cluj. ”Det känns jättebra”, säger hon. Foto: Privat

Jenny från Skultuna tog sensationellt VM-brons

Skultuna har fått en VM-medaljör. Jenny Smevold tog ett sensationellt brons i kägel. – Det hade jag absolut inte väntat mig, säger en jublande glad bronshjälte på telefon från rumänska VM-staden Cluj.

Publicerad

Jenny Smevold representerar en av Sveriges mest anrika kägelföreningar, KK Bataljon i Skultuna. Den framgångsrika föreningen plockar hem SM-titlar på löpande band.

I år fyller klubben 50 år – och får fira det med sin första VM-medalj i klubbens historia.

– Ja, vilken fullträff! säger en jublande glad medaljör.

42-åriga Jenny Smevolds framgång ger eko i kägel-världen.

Att Sverige, en lilleputtnation i kägelsammanhang med färre än tio licensierade damspelare, skulle lyckas snuva stornationen Tyskland på en medalj är ingenting annat än en praktskräll.

Det tyska landslaget har bland annat en egen dietist, psykolog och ledarstab på plats i VM och det finns över 350 000 licensierade kägelspelare i landet.

– Ungefär lika sensationellt som att Andorra skulle slå Spanien i fotboll, säger stolte klubbkompisen i Bataljon, herrelitspelaren Peter Barkenskiöld.

– Haha, ja det är väl en bra jämförelse, säger Jenny själv när vi får tag på henne vid VM-arenan i Cluj i Rumänien.

Medaljen var Sveriges andra i VM-historien, den första sedan 1974.

– Så vi är inte direkt bortskämda med medaljer. Det var många som kom fram och gratulera efteråt – bland annat presidenten i det internationella förbundet – och tyckte det var kul att Sverige hade tagit VM-medalj, säger Jenny Smevold.

Hon har fortfarande – två dagar efter bedriften inför fulla läktare och direktsänd tv – svårt att smälta att hon nu kan titulera sig tredje bäst i världen i klassen sprint bakom två kroatiskor.

– Jag har nog inte riktigt förstått det än. Men det känns förstås jättebra.

Just sprint var dessutom en ny upplevelse för Skultunatjejen.

– Det var en helt ny spelform för mig. Det är snabba matcher i duellform mot spelaren på banan bredvid över två serier. Jag gillar upplägget.

Hon vann första matchen – sedan flöt det bara på.

– Jag var bara glad att vinna första matchen och kände mig nöjd med att ha besegrat en spelare. Sedan hann jag aldrig bli nervös.

Inte ens när det som i match två och tre krävdes särspel.

Vad var det som gjorde att du lyckades nå hela vägen fram till VM-prispallen tror du?

– (tystnad). Jag tror att det var för att jag höll mig lugn och koncentrerad hela tiden. Jag hade ett bra spel och stressade inte. Kände att jag inte kunde förlora någonting, bara vinna, säger Jenny Smevold som gjorde comeback för två år sedan efter ett 20 års långt uppehåll.

– Jag bildade familj och tiden räckte inte riktigt till för en fortsatt satsning.

Men nu när ”minstingen” fyllt tio år fanns möjligheten igen att ta upp sporten som hon började spela redan som sexåring tack vare en hängiven pappa.

Vad betyder VM-bronset för dig?

– Det betyder att jag kommer att vara taggad på att fortsätta satsa och jag hoppas att fler kan få upp ögonen för sporten i Sverige.

Med på VM som Sveriges andra damrepresentant fanns dessutom klubbkompisen Maria Jönsson.

– Nu är vi peppade på att få ihop ett svenskt damlag till nästa års VM då det är lagspel som gäller, avslutar Skultunas VM-bronshjälte.

Medaljceremonin där brons-Jenny fick sin medalj efter att ha tagit sig till semifinal i VM-turneringen. Foto: Privat
Kägel. Foto: Zellreder/Wikipedia

Det här är Kägel

Kägel är en sport där utövaren rullar ett klot av plast eller trä från en sida av en spelyta mot andra sidan av samma yta för att träffa så många av de uppställda nio käglor som möjligt.

Kägelspel är en av världens äldsta sporter och anses vara föregångare till dagens bowling, boule och pärk.

Spelet påminner mycket om bowling, men det finns några skillnader. Kägelklot är mindre än bowlingklot (är ungefär lika stort som en handboll) och saknar hål för fingrarna. Antalet käglor skiljer också sporten från bowling.

Powered by Labrador CMS