”Bredare trupp i år”. VSK-tränaren Kalle Karlsson (och lagkaptenen Simon Johansson närmast) under ett träningspass inför måndagens hemmapremiär i Superettan mot Östersund. Foto: Jonas Bergkvist

Hemmapremiär i Superettan för VSK

VSK Fotboll – fågel eller fisk i årets upplaga av Superettan? Snarare mittemellan om man frågar huvudtränaren Kalle Karlsson. – Vi kommer att tillhöra gruppen med övriga tio lag bakom fem, sex topplag, säger han inför måndagens hemmapremiär mot ex-allsvenska Östersunds FK.

Publicerad

Svårt att veta var man har Östersund, de har haft en stor omsättning på spelare efter degraderingen

Det är första träningspasset efter den tunga premiärsmällen på Grimsta i lördags när BP vann med 2–1.

Till råga på allt i regn och kyla.

– Det är lika bra att ta allt på en gång, första passet efter en förlust är ändå inte alltid så muntert, säger Kalle Karlsson med ett litet leende när vi träffas på Iver Arena.

Har ni hunnit smälta förlusten mot BP?

– Det leder ingenstans att älta förluster för länge, det handlar mer om att bli bra på att repa sig efter dem. Men det klart vi är besvikna, helgen gick åt till att analysera matchen.

Vad tar ni ändå med er från Grimsta?

– Jaa…. att vi inte är nöjda. Individuellt är det inte många spelare som kommer upp i nivå. Anton (Fagerström) gör en jättematch mellan stolparna och Max (Larsson) gör en positiv insats när han som 18-åring gör sin Superettadebut, är finurlig i sitt spel och fixar straffen som vi får. Simon Gefvert jobbar också på bra på sin kant och skapar. Övriga kan bättre. Nu får vi blicka framåt mot hemmapremiären, det gäller att vara taggade till tänderna inför en förhoppningsvis stor publik.

För motståndet står Östersund – med bland andra gamle VSK-bekantingen Aly Keita i mål – som ramlade ur Allsvenskan i höstas.

– Svårt att veta var man har Östersund, de har haft en stor omsättning på spelare efter degraderingen. Jag såg deras premiär mot Skövde (förlust 2–3) och det är inget snack om att det ett bra lag som jag tycker borde ha vunnit den matchen, säger Karlsson.

Och tillägger:

– Men uppenbarligen går det ju att slå dem.

Träning i regnet på Iver Arena i måndags. Foto: Jonas Bergkvist

Det känns kul att få vara med och bygga från start givetvis, även om det stora jobbet gjordes redan i höstas

VSK klarade sig med ett nödrop kvar i Superettan utan att tvingas kvala i höstas.
Årets serie känns ännu mer oviss, menar VSK-tränaren.

– Om man kände att Vasalund och Akropolis skulle få det tufft ifjol så ser det inte ut att finnas några ”plankor” i år. Det kommer att bli en extremt jämn serie, kanske med en mer utkristalliserad topp på fem, sex lag. Men bakom den är det en större grupp på tio lag som är rätt jämna.

Vart petar vi in VSK?

– Vi är bland de tio lagen skulle jag säga. Svårt att säga mer specifikt om det blir på den övre halvan, i mitten eller botten. Så ovisst känns det.

Hur ser du på truppen i år annars?

– Jag tycker definitivt att vi har en bredare trupp, en längre bänk. Vi har även fått spelare underifrån, som Max Larsson och Alex Lindelöv för att nämna ett par, som har blivit en sorts bonus. Vi hade kanske inte räknat med att de skulle vara med och knacka på dörren redan nu, så alternativen har breddats.

– Sen har vi inte den extrema spets i Taha (Ali) som kom in och flög ordentligt i höstas och gjorde saker som ingen annan spelare i den här serien klarar av att göra. Den har vi tappat såklart, men det begriper nog alla att Taha är svår att ersätta.

Då kanske en annan av VSK-publiken redan känd matchvinnartyp kan kliva fram istället – Viktor Prodell.

– Han startade försäsongen på skadelistan, men nu är han fit och det känns som att han fått en nytändning efter sina höftproblem. Han blir såklart viktig för oss och vi ska försöka vara mer noggranna och hitta en bra nivå både tränings- och matchmässigt för honom för att undvika ytterligare skadeproblem.

För Kalle Karlsson blir det första hela som ansvarig för laget efter att ha kommit in i höstas när Thomas Askebrand fick lämna VSK.

– Det känns kul att få vara med och bygga från start givetvis, även om det stora jobbet gjordes redan i höstas. Nu har vi byggt vidare på spelidén och skruvat till det lite sett utifrån vilka spelare vi har att förfoga över.

Powered by Labrador CMS