Fotbollsglädje. I år firar Skiljebo SK:s ungdomsturnering Aroscupen 40 år. Här från förra årets upplaga. Foto: Sandra Fonnisson

Fyrtioårsfirande fotbollsfest

Mellan den 28 juni och 1 juli hålls det en fotbollsfest utöver det vanliga i Västerås. Den klassiska ungdomsturnering Aroscupen firar i år 40 år.

Just nu pågår arbetet för fullt hos arrangörsklubben Skiljebo SK som förbereder sig för att ta emot över 500 lag.

Lars Lundqvist är ordförande i Skiljebo SK.

– Nu lottar vi på 524 lag och det är ganska precis som förra året. Men precis som förra året har vi ett lite bekymmer med boendet, hade vi haft lite flyt med Västerås stad och boendet hade vi nog kunna haft 150 lag till, säger han och fortsätter.

– Det antal som vi har nu är det som vi kan få in i skolsalar. För tre år sedan hade vi över 600 lag, men de bygger om många skolor i staden och det är det som begränsar antalet lag i turneringen. Men över tid hoppas vi att det ska räta upp sig.

Totalt avgörs Aroscupen på tolv spelområden.

– Vi har lagt till ett spelområde i år och det är Ringvallen. Där har vi inte spelat på en 10–12 år, fast det är en fin anläggning. Men det kommer att krävas lite fler busslinjer och fler bussar. Men nu räcker inte planerna till och nu är vi tvungna att använda den.

Något extra för att det är 40-årsjubileum?

– Vi har lite extra aktiviteter för våra besökande gäster. Flyter allt som vi har tänkt kommer Östersunds målvakt Aly Keita och håller i en målvaktsskola, det är en riktig höjdargrej. Sedan kommer Västerås världskända Skilltwins att hjälpa oss under hela cupen och vara runt på alla områden under olika tider och jonglera och ha skoj med deltagarna. Sedan återinför vi disko som vi inte haft på något år eftersom det i alla fall har varit ett såndat drag (Cityfestivalen, reds. anm.) nere på stan.

Hur stort är det för Skiljebo att Aroscupen firar 40 år?

– Aroscupen drivs egentligen av Aroscupskommittén och det rullar mer ut som en stor grej när cupen går igång för våra medlemmar. Då ställer alla upp – föräldrar, spelare och ledare.

Nytt detta jubileumsår är att alla deltagare får med sig en liten medalj.

– Tidigare har bara vinnarna fått det. Men i år delar vi ut en 40-årsmedalj till alla deltagare så det vet att de varit med på jubileet. För Aroscupen och föreningen är det stort, avslutar Lars Lundqvist.

Målvaktsskola. Tidigare VSK-målvakten Aly Keita lär, om allt går som det ska, ut sina konster som bland annat tog hans nuvarande klubb Östersund ut i Europa. Foto: Västerås Tidning/Arkiv
Powered by Labrador CMS