Conny Strömberg var en av de stora hjältarna när VIK tog sig tillbaka till Hockeyallsvenskan. Foto: STEFAN LINDGREN

"För ett år sedan var VIK nära att fastna i ettan – nu kämpar de för att nå SHL"

Mycket kan hända på ett år. Ett tydligt bevis för det är VIK hockeys resa under det senaste året. Är det någon som minns hur läget för klubben var för ett år sedan? Nä, tänkte väl det… Men jag ska berätta!

Jonas Edberg, chefredaktör Foto: Per Helgoson

För nästan exakt ett år sedan, den 8 mars, spelade VIK en play off-match borta mot Mariestad. Efter att ha tagit ledningen med 1–0 förlorade gulsvart med 4–1.

Det här innebar att VIK var tvungna att vinna de två kommande matcherna – annars hade laget blivit kvar i division 1.

Två dagar senare, den 10 mars, spelades nästa match. Det blev en jämn historia med två storspelande målvakter (Tobias Sandberg i Mariestad och Marcus Dahlbom i VIK). VIK vann den matchen med minsta möjliga marginal. Matchen enda mål gjordes av Jimmy Jansson.

Dagen efter skulle den tredje matchen spelas. Nu skulle det avgöras.

Och det var precis vad VIK gjorde.

VIK hade därmed överlevt det minst sagt utsatta läget och på det sättet tagit sig vidare till ett avgörande play off 2.

Där väntade tuffa Kristianstad.

Nu var det dags för VIK att inleda hemma – och gjorde det med bravur. Resultatet skrevs till 2–0.

Därefter kvitterade skåningarna matchserien efter en tajt 2–1-seger.

Därmed väntade en tredje avgörande match – på bortais.

Även den här tillställningen blev riktigt jämn men åter igen var det VIK som var starkast när det väl gällde. Matchhjälte blev ingen mindre än Conny Strömberg som satte 2–1 i den 15:e minuten av den tredje perioden.

Därmed hade VIK kvalificerat sig till kvalserien. Resten är historia!