Gustaf Dahlman intervjuas av SVT:s reporter på plats i Kina efter sin VM-debut. ”Min näst bästa tid, jag kan inte vara annat än nöjd”, sa han. Foto: SVT

Fin VM-debut av Dahlman

VM-debuten är avklarad – med bravur. Gustaf Dahlman hoppade i VM-bassängen i Hangzhou i Kina natten till idag för försöksheatet på 200 meter frisim. Och tog sig ur densamma efter karriärens näst snabbaste lopp på distansen. – Jag kan inte vara annat än nöjd, sa Dahlman till SVT efter loppet.

Publicerad

21-årige Gustaf Dahlman är Västerås första seniorsimmare i VM-sammanhang på 17 år.

Hans sluttid på favoritdistansen 200 meter fritt – den enda individuella start han gör under världsmästerskapet –blev 1.45,24. Det gav VSS-aren en sammanlagd 19:e placering i det 64 man starka startfältet. En väl godkänd VM-debut med andra ord, endast 78 hundradelar från personliga rekordet.

– Min näst bästa tid så jag kan inte vara annat än nöjd, sa han till SVT efter loppet.

På frågan om hur hans taktik såg ut inför loppet svarade han:

– Jag följde min plan ganska bra. Det var att glida med första 100 och spara energi och sedan trycka på andra hundringen.

Gustaf Dahlman: ”Wow, det känns häftigt”

För att nå final (det simmas inga semifinaler här) på en av de tuffaste distanserna i simvärlden hade inte ens svensk rekord-fart räckt. Christoffer Carlsens gällande tid på 1.43,32 hade inneburit en 11:e plats, vilket vittnar om den tuffa konkurrensen i VM-bassängen.

Nu återstår lagkappen 4x200 fritt där Gustaf Dahlman är en av fyra svenska herrar. Det var han även vid EM i somras, då det svenska laget raderade ut det 26 år gamla svenska rekordet. Bland annat efter en fantomsträcka av Dahlman.

Powered by Labrador CMS