Fredrik ”Fidde” Avelin dominerade SM-deltävlingen på Västerås motorstadion i går fullständigt. Han vann alla sina heat och var överlägsen i finalen. ”Det gick kanon” säger han. Foto: Magnus Andersson

”Fidde” Avelin briljerade på SM-deltävlingen i Västerås

SM är inte huvudfokus i år. Det hindrade inte fjolårets silverman från att totalt dominera gårdagens SM-deltävling på Västerås motorstadion. MSK Hammarens Fredrik ”Fidde” Avelin vann den tyngsta Supernationella klassen i överlägsen stil.

Det bjöds på många fina prestationer i den stekande solen i går när Västerås Motorsällskap återigen arrangerade en SM-deltävling på Västerås motorstadion.

En glänste lite extra.

Fredrik ”Fidde” Avelin gjorde rent hus i sin Lexus och vann samtliga tre kvalomgångar, semifinalen och slutligen finalen i överlägsen stil i Supernationella klassen.

– Det gick verkligen kanon idag, säger ”Fidde”.

Men trots att den 30-årige Kolbäckssonen med eftertryck visade var skåpet skulle stå är SM-serien inte prioriterad i år för fjolårets totaltvåa.

– Jag har valt att avstå SM i år då vi inte fick ihop motorn till deltävling 1 i Haninge. Vi kommer satsa på back-SM och Norrlandsveckan i år. Har även tänkt att göra ett inhopp i Finska mästerskapet när RallyX kör i Kouvola i slutet på augusti, berättar ”Fidde”.

Han har även, likt många andra rallycrosskollegor, börjat snegla åt den allt mer populära grenen crosskart.

– Det blir mest träning där i år, och kanske en satsning nästa år, säger Avelin.

Han hade sällskap av en klubbkompis på pallen i Västerås. Per-Erik Blomkvist blev trea, tvåa, tvåa i sina kvalificeringsheat, tvåa i semifinalen och slutlig trea i finalen efter en hård kamp med Kalix Simon Tiger.

Fredrik Avelin före klubbkompisen Per-Erik Blomkvist. Duon blev etta och trea finalen i Supernationella. Avelin tappade inte ett enda heat i Västerås på lördagen. Foto: Janne Cermenius/VMS
Segersprut. Fredrik ”Fidde” Avelin firar segern med klubbkompisen och finaltrean Per-Erik Blomkvist (till höger) och Simon Tiger. Foto: Janne Cermenius/VMS
Niclas Härdevik Norström hade inte en av sina bästa dagar på banan. Flera trasiga styrstag förstörde dagen. Foto: Janne Cermenius/VMS

2017 års svenska mästare Niclas Härdevik Norström hade en tyngre lördag på Västerås motorstadion. 2017 års svenska mästare i 2400-klassen körde bland annat av flera styrstag och kom sist i semfinalen.

– Det är i stort sett bara bakluckan som är orörd efter idag, konstaterade MSK Hammaren, som nu får svårt att nå en topplacering totalt i SM, kort efter dagen.

I samma klass blev det dock en riktig solskenshistoria för Piteås Martin Ekspjuth. Han halkade efter några mindre lyckade kvalomgångar in på ett bananskal till semfinalen som reserv. Väl där blev han tvåa är och tog sig överraskande till final.

I finalen blev det en mycket stökig start, där flera bilar tampades om tätpositionerna men där Ekspjuth lyckades runda samtliga och ta täten. Hur det slutade? Eksjputh höll undan och vann finalen.

Likheterna med australiensaren Steven Bradburys bedrifter när han 2002 vann OS-guldet i short track efter att motståndare efter motståndare fallit framför honom kändes inte alltför avlägsna.

Startkalabaliken i finalen i 2400. Martin Ekspjuth (nummer 220 som bil nummer tre här) tar sig förbi alla och vinner sedan finalen. Foto: Janne Cermenius/VMS
Tvåa på hemmaplan. Västerås MS-föraren Robert Starö hann tävla klart i SM – och dessutom bli fin tvåa i RM 2150-klassen – innan det är dags att bli pappa för andra gången. Foto: Jan Cermenius/VMS

Hur gick det då för hemmaföraren Robin Starö i RM 2150-klassen som vi skrev om inför tävlingarna? Han hade ju lite extra anledning att hålla ett högt tempo då hans fru väntar parets andra barn till idag. Men nejdå, han behövde inte ta en avstickare till BB under lördagen utan hann gott och väl stå för en imponerande körning och till slut bli fin tvåa i finalen.

– Kör någon lite bättre än jag själv så får man vara nöjd med andraplatsen, konstaterade Starö efteråt, endast slagen av suveränen Björn ”Putte” Alvarsson, Vadstena.

Med sig strax bredvid prispallen hade Starö Västerås MS-kollegan Niklas Björse på en stark fjärdeplats.

Totalt kom 69 ekipage till start denna SM-dag på Västerås motorstadion inför uppskattningsvis 700 vittnen i den stekande solen.

Hemmaföraren Niklas Björse hade en bra dag i 2150-klassen och blev fyra i finalen. Foto: Janne Cermenius/VMS
Robin Starö (till vänster) och klubbkompisen Niklas Björse till höger. Foto: Janne Cermenius/VMS