Ett riktigt hästjobb väntar RM-deltagarna i Surahammar nästa helg

Nu är det snart dags för en ryttarfest med långväga gäster och spännande tävlingar i Working equitation då Surahammars ryttarförening arrangerar årets riksmästerskap den 17–18 augusti.

  • Publicerad 12:41, 11 aug 2019

Working equitation betyder ”arbete med häst”. Grenen har rötter från Italien där man förr vallade boskap till häst vilket återspeglas i de hinder som ingår, till exempel att öppna och stänga grindar.

Tävlingsledare Per Wolde berättar att momenten som ingår är dressyr, teknik, där man rider på en hinderbana och slutligen speed där teknikbanan går på tid istället för att man bedöms för utförandet.

– Man bedömer varje delmoment för sig i ett poängsystem, sen slår man ihop poängen och får en totalställning. Det här gör att man kan komma igen totalt ifall man till exempel gör någon miss i dressyren.

Alla med tävlingslicens kan vara med och tävla, men till just riksmästerskapen behöver man kvalificera sig.

– Klubben har inga egna deltagare som lyckats kvala in än, men det är några tävlingar kvar innan anmälan till riksmästerskapen går ut. Men i den öppna delen av tävlingen kan våra egna delta, säger Per Wolde.

Vilka är då de största utmaningarna i Working equitation?

– Oj, det är så olika för olika ekipage. De som har lätt för det ena momentet kan ha svårt för något annat. Men den största utmaningen för de flesta är nog att vinna förtroendet runt hela banan i tekniken.

Även om man inte är så insatt i hästsport är Working equitation en spektakulär arenasport.

– Framförallt i de högre klasserna där man rider med enhandsfattning, och det är alltid ett nöje att se deltagarna i svår kyr.

Per Wolde berättar att det finns flera ryttare som kan vara väl värda att se.

– Ja, håll ögonen på Therese Edlund från Hallsta som startar i MSV-klass med sin hingst Aragorn. Samt Idamaria Johansson från Eskilstuna med Hoxi. Det är en häst som ägs av Pedro Torres, världsmästare i WE med Hoxis pappa Oxidado. Linnea Lycke från Örebro är alltid en favorit och brukar vara otroligt snabb i speedmomentet.

Den som vinner tävlingen blir riksmästare, det vill säga nationell mästare i Sverige där riksmästerskapen blir motsvarigheten till SM.

RM-hopp. Therese Edlund med sin hingst Aragorn GE är det västmanländska hoppet i tävlingen. Foto: Privat

Vad: Riksmästerskap i Working equitation

Var: Surahammars ryttarförening, Nybyggsvägen 1, Surahammar

När: Lördag–söndag 17–18 augusti

Tider: Lördag: dressyr, start 15.00. Söndag: teknik och speed start 9.00 

Annat: Servering med fika och lättare lunch

Mer information: riksmasterskapen-2019.webnode.com

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING