RM-hopp. Therese Edlund med sin hingst Aragorn GE är det västmanländska hoppet i tävlingen. Foto: Privat

Ett riktigt hästjobb väntar RM-deltagarna i Surahammar nästa helg

Nu är det snart dags för en ryttarfest med långväga gäster och spännande tävlingar i Working equitation då Surahammars ryttarförening arrangerar årets riksmästerskap den 17–18 augusti.

Publicerad

Working equitation betyder ”arbete med häst”. Grenen har rötter från Italien där man förr vallade boskap till häst vilket återspeglas i de hinder som ingår, till exempel att öppna och stänga grindar.

Tävlingsledare Per Wolde berättar att momenten som ingår är dressyr, teknik, där man rider på en hinderbana och slutligen speed där teknikbanan går på tid istället för att man bedöms för utförandet.

– Man bedömer varje delmoment för sig i ett poängsystem, sen slår man ihop poängen och får en totalställning. Det här gör att man kan komma igen totalt ifall man till exempel gör någon miss i dressyren.

Alla med tävlingslicens kan vara med och tävla, men till just riksmästerskapen behöver man kvalificera sig.

– Klubben har inga egna deltagare som lyckats kvala in än, men det är några tävlingar kvar innan anmälan till riksmästerskapen går ut. Men i den öppna delen av tävlingen kan våra egna delta, säger Per Wolde.

Vilka är då de största utmaningarna i Working equitation?

– Oj, det är så olika för olika ekipage. De som har lätt för det ena momentet kan ha svårt för något annat. Men den största utmaningen för de flesta är nog att vinna förtroendet runt hela banan i tekniken.

Även om man inte är så insatt i hästsport är Working equitation en spektakulär arenasport.

– Framförallt i de högre klasserna där man rider med enhandsfattning, och det är alltid ett nöje att se deltagarna i svår kyr.

Per Wolde berättar att det finns flera ryttare som kan vara väl värda att se.

– Ja, håll ögonen på Therese Edlund från Hallsta som startar i MSV-klass med sin hingst Aragorn. Samt Idamaria Johansson från Eskilstuna med Hoxi. Det är en häst som ägs av Pedro Torres, världsmästare i WE med Hoxis pappa Oxidado. Linnea Lycke från Örebro är alltid en favorit och brukar vara otroligt snabb i speedmomentet.

Den som vinner tävlingen blir riksmästare, det vill säga nationell mästare i Sverige där riksmästerskapen blir motsvarigheten till SM.

Vad: Riksmästerskap i Working equitation

Var: Surahammars ryttarförening, Nybyggsvägen 1, Surahammar

När: Lördag–söndag 17–18 augusti

Tider: Lördag: dressyr, start 15.00. Söndag: teknik och speed start 9.00 

Annat: Servering med fika och lättare lunch

Mer information: riksmasterskapen-2019.webnode.com

Powered by Labrador CMS