Emil Skärås och Hans Holmlund längst fram i GT4-racet på Gelleråsen i deras Toyota GR Supra. Efter seger utökade duon sin ledning i mästerskapet Foto: Jerker Johansson

Emil Skärås utökade mästerskapsledningen

Det fortsätter att gå bra för Västerås banracingförare Emil Skärås i hans nya satsning med Toyota och mästerskapet GT4 Scandinavia. Tillsammans med Hans Holmlund vann han ett av helgens race i pro/am-klassen på Gelleråsen och kom tvåa i det andra och drygade därmed ut mästerskapsledningen. – Nu är det totalseger som gäller, säger den 23-årige västeråsaren.

  • Publicerad 14:33, 23 aug 2021

Det här åstadkommer vi tillsammans, hela teamet

Efter drömöppningen på GT4 Scandinavia-mästerskapet i debuten på Drivecenter Arena i Fällfors i juni fortsatte Toyota Gazoo Racing Swedens team Emil Skärås/Hans Holmlund att övertyga i pro/am-klassen vid helgens andra deltävling på Gelleråsen Arena i Karlskoga, rapporterar teamet via ett pressmeddelande.

Duon satte an duon direkt då Skärås vann kvalet för pro-förarna och Holmlund det för am.

– Den bästa kvalbilen vi haft i år. Men det finns mer att hämta, det är jag säker på, sa Skårås, som från pole position tog kommandot från start i lördagens race.

Vid förarbytet lämnade den unge västeråsaren över teamets Toyota GR Supra i klar ledning. Holmlund tog vid och kunde enkelt säkra säsongens andra heatseger.

I mål var närmaste konkurrent mer än åtta sekunder efter. Vem som satt i den bilen? Jo, sexfaldige speedwayvärldsmästaren Tony Rickardsson, som hade ersatt Poker Wallenberg till helgens race i teamet Poker Racing for Charity.

Rickardsson gick över till banracing efter att ha avslutat sin karriär som speedwayförare och har bland annat tävlat i Porsche Carrera Cup.

Högst upp på pallen – segerduon Holmlund/Skärås. Foto: Jerker Johansson

Toyotas triumf gav eko mer än på Gelleråsen Arena och i svensk racing. Den nådde hela vägen till Toyotas huvudkontor då segern var den 50:e sedan Toyota började tävla med Supra-modellen.

Tobias Johansson, chef i Brovallen Design som driver bilen åt Toyota Gazoo Racing Sweden, var också mycket nöjd med bilens prestanda i Karlskoga.

– Vi kom hit med en bra grundinställning på bilen, men har jobbat mycket med små detaljer för att bland annat anpassa oss till förändringarna i banans karaktär, säger Johansson.

Söndagens race, även det över 50 minuter, började också på bästa sätt för Toyota Gazoo Racing Sweden. Men på grund av lördagens seger tvingades teamet, enligt reglerna, förlänga sitt depåstopp med tio sekunder i samband med förarbytet. Därför hade Emil Skärås drygt åtta sekunder att jaga ikapp när han tog över bakom ratten.

– Då far det bara att hamra på, säger Skärås, som verkligen gjorde allt för att nå ytterligare en seger.

Han tog in sekund för sekund och med några varv kvar hade han tagit in nästan hela försprånget.

– Men det blev lite svårt när jag väl kom ikapp, att plocka det där sista för att sätta in en attack. Kanske kunde jag varit lite aggressivare, men jag kände att vi låg för bra till för att ta några onödiga risker.

Skärås tog målflagg som tvåa i det tio bilar starka startfältet. Det räckte med marginal för att teamet skulle segla upp i ensam ledning i mästerskapstabellen.

– Det här åstadkommer vi tillsammans, hela teamet. Det är kul när saker och ting lirar, när man med gemensamma krafter omvandlar känsla till handling. Det är grymt, säger Holmlund som efter framgångarna hittills är beredd att revidera teamets målsättning i mästerskapet.

Tidigare har Holmlund och Skärås pratat pallplats. Nu, med två deltävlingar kvar i kalendern, siktar de högre än så.

– Vi är starka och stabila, har kommit långt i utvecklingen av bilen och har bytt målbild. Nu är det seger som gäller.

Resultat GT4 Scandinavia

GT4 Scandinavia, Gelleråsen Arena, Karlskoga, 20-22 augusti

PRO/AM-klassen, race 1.

1) Toyota Gazoo Racing Sweden (Hans Holmlund/Emil Skärås), Toyota GR Supra GT4, 44 varv

2) Poker Racing for Charity/J-tech (Magnus Gustavsen/Tony Rickardsson), Audi R8 LMS GT4, + 8,023 sek

3) Race Team Gelleråsen – by AFR (Marcus Annervi/Gustav Bergström), Porsche 718 Cayman GT4, + 21,281

Race 2:

1) Alfab Racing (Erik Behrens/Daniel Roos), McLaren 570s, 44 varv

2) Toyota Gazoo Racing Sweden (Holmlund/Skärås) + 0,838 sek

3) Poker Racing for Charity/J-tech (Magnus Gustavsen/Tony Rickardsson), Audi R8 LMS GT4, + 4,001

Preliminär ställningen i pro/am-mästerskapet.

1) Toyota Gazoo Racing Sweden, 83 poäng

2) Alfab Racing, 67

3) Poker Racing for Charity/J-tech, 55

Åtrstående racehelger: 

► 4–5 september: Scandinavian Raceway, Anderstorp

► 1–2 oktober: Mantorp Park, Mantorp

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

Klart: Då arrangeras Guldstänk

Inställt 2020 och digitalt 2021. 2022 är planen att Guldstänk ska göra comeback – på riktigt. – Det är med stor glädje vi kan berätta att Guldstänk kommer att arrangeras för 18:e gången i Västerås...tisdag 23/11 16:33

Tillberga Grannskapsservice är Årets Kooperativ i Sverige: ”Väldigt stolta”

Grattis Tillberga. Ni bor i byn där Årets kooperativ i Sverige 2021 finns. – Vi är både överraskade och väldigt stolta, säger P-O Gottberg, verkställande chef för vinnaren Tillberga grannskapsservice.torsdag 11/11 15:15

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING