Foto: Romfartuna united

Eldsjälarna lämnar 30-årsfirande Romfartuna United

30-årsjubilerande Romfartuna Uniteds seniorlag riskerar nedläggning då de mångåriga eldsjälarna Gunilla Engström och Eva Sörengård vid årsskiftet drar sig tillbaka och inga ersättare ännu har hittats. – Det är jättetråkigt, men vi kan ju inte hålla på hur länge som helst. Vi vill kliva av nu, även om vi har hotat spelarna med att vi ska komma med rullator, skrattar de.

  • Publicerad 07:30, 20 nov 2021

Romfartuna United är klubben där personer med olika funktionsnedsättningar får chansen att spela fotboll. Nyligen firade föreningen sin 30-årsdag vilken Gunilla Engström och Eva Sörengård uppmärksammat genom att skriva en jubileumsbok om klubbens resa och sitt stora engagemang.

– När United fyllde 20 och 25 år så spelade vi in skivor, men nu ville vi göra något annat och det blev därför en bok om vår fina fotbollsverksamhet, säger de.

De två ledarna för Romfartuna Uniteds seniorlag, som bägge har en son med i laget, jobbar ideellt vid sidan av tränarna och tar hand om det mesta som rör lagen vad gäller planering och administration.

Det krävs mer markservice i United jämfört med i en ”vanlig” fotbollsförening, säger de.

– Till exempel tvättar vi alla matchställ hemma, det skulle inte fungera annars.

– Och vi måste också vara med och se till att alla kommer hem och får med sig sina saker efter träning och match då många åker färdtjänst som inte alltid fungerar.

Dessutom kan inte alla spelare läsa och skriva, vilket försvårar kommunikationen.

Dyrt med bussresor till bortamatcher

Förutom ”markservicen” de ger laget lägger de också stor kraft på att jaga pengar till United.

– För de här lagen kan inte jobba ihop pengar själva, som kanske andra lag kan. Det här är en målgrupp som inte har någon bra ekonomi.

Den stora kostnaden de har är bussresorna till bortamatcherna.

– Men samtidigt som det är dyrt är det väldigt värdefullt för gemenskapen i lagen.

Lagen har två sponsorer och har även tidigare fått bidrag från Västerås olika loger.

De berättar också att de tidigare fått bidrag ur Victoriafonden.

– Och kronprinsessan Victoria kom även och besökte oss och spelade lite fotboll med laget vid ett tillfälle! Men det är otroligt svårt att få tag på sponsorer, även om vi jobbar hårt med det, säger de.

Gunilla Engström och Eva Sörengård drar sig tillbaka från Romfartuna United.

Idag har klubben, som är en sektion inom Romfartuna GIF, tre fotbollslag, ett juniorlag och ett femmanna- och ett sjumannalag i seniorserien.

Lagen har ingen åldersindelning och både tjejer och killar spelar tillsammans. Åldrarna i laget går från 15 till 50 år och de flesta är från Västerås. Nu är man 28 aktiva spelare och alla får vara med och spela i varje match med sitt lag.

Man spelar seriespel med både sju- och femmannalagen.

– I vår målgrupp finns inte elvamanna. Vi provade niomanna, men det är svårt att få ihop folk, framför allt till långväga bortamatcher, berättar Gunilla och Eva.

Spelar inte bara fotboll

Vintertid tränar lagen en gång i veckan i Fotbollshallen på Rocklunda och på sommaren två gånger i veckan utomhus på Hökåsens IP.

– Vi spelar inte bara fotboll utan försöker också ha lite andra aktiviteter tillsammans. Lite teambuilding som det kallas, skrattar de.

Laget är öppet för alla med en dokumenterad funktionsnedsättning.

– Vi vill inte ha någon som är frisk med i laget, vi gör inte allt för att vinna. Det viktigaste är det sociala som ofta drar mer än själva fotbollen, även om det så klart finns vinnarskallar hos oss också.

Kallas "Elaka tanterna"

De säger att de ibland, med glimten i ögat, kallas ”Elaka tanterna”, vilket kommer sig av att de slåss med näbbar och klor för sina spelare.

– Vi får ofta slåss mot myndigheter, kollektivtrafiken och annat, det är inte att vi är elaka mot spelarna, skrattar de.

Förhoppningsvis kommer man att hitta några nya förmågor som vill ta över den administrativa biten i Romfartuna United så att den viktiga verksamheten kan fortsätta.

För som Gunilla Engström och Eva Sörengård säger.

– Alla är olika, men alla har lika roligt tillsammans!

Foto: Romfartuna united

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING