Foto: Romfartuna united

Eldsjälarna lämnar 30-årsfirande Romfartuna United

30-årsjubilerande Romfartuna Uniteds seniorlag riskerar nedläggning då de mångåriga eldsjälarna Gunilla Engström och Eva Sörengård vid årsskiftet drar sig tillbaka och inga ersättare ännu har hittats. – Det är jättetråkigt, men vi kan ju inte hålla på hur länge som helst. Vi vill kliva av nu, även om vi har hotat spelarna med att vi ska komma med rullator, skrattar de.

Publicerad

Romfartuna United är klubben där personer med olika funktionsnedsättningar får chansen att spela fotboll. Nyligen firade föreningen sin 30-årsdag vilken Gunilla Engström och Eva Sörengård uppmärksammat genom att skriva en jubileumsbok om klubbens resa och sitt stora engagemang.

– När United fyllde 20 och 25 år så spelade vi in skivor, men nu ville vi göra något annat och det blev därför en bok om vår fina fotbollsverksamhet, säger de.

De två ledarna för Romfartuna Uniteds seniorlag, som bägge har en son med i laget, jobbar ideellt vid sidan av tränarna och tar hand om det mesta som rör lagen vad gäller planering och administration.

Det krävs mer markservice i United jämfört med i en ”vanlig” fotbollsförening, säger de.

– Till exempel tvättar vi alla matchställ hemma, det skulle inte fungera annars.

– Och vi måste också vara med och se till att alla kommer hem och får med sig sina saker efter träning och match då många åker färdtjänst som inte alltid fungerar.

Dessutom kan inte alla spelare läsa och skriva, vilket försvårar kommunikationen.

Dyrt med bussresor till bortamatcher

Förutom ”markservicen” de ger laget lägger de också stor kraft på att jaga pengar till United.

– För de här lagen kan inte jobba ihop pengar själva, som kanske andra lag kan. Det här är en målgrupp som inte har någon bra ekonomi.

Den stora kostnaden de har är bussresorna till bortamatcherna.

– Men samtidigt som det är dyrt är det väldigt värdefullt för gemenskapen i lagen.

Lagen har två sponsorer och har även tidigare fått bidrag från Västerås olika loger.

De berättar också att de tidigare fått bidrag ur Victoriafonden.

– Och kronprinsessan Victoria kom även och besökte oss och spelade lite fotboll med laget vid ett tillfälle! Men det är otroligt svårt att få tag på sponsorer, även om vi jobbar hårt med det, säger de.

Gunilla Engström och Eva Sörengård drar sig tillbaka från Romfartuna United.

Idag har klubben, som är en sektion inom Romfartuna GIF, tre fotbollslag, ett juniorlag och ett femmanna- och ett sjumannalag i seniorserien.

Lagen har ingen åldersindelning och både tjejer och killar spelar tillsammans. Åldrarna i laget går från 15 till 50 år och de flesta är från Västerås. Nu är man 28 aktiva spelare och alla får vara med och spela i varje match med sitt lag.

Man spelar seriespel med både sju- och femmannalagen.

– I vår målgrupp finns inte elvamanna. Vi provade niomanna, men det är svårt att få ihop folk, framför allt till långväga bortamatcher, berättar Gunilla och Eva.

Spelar inte bara fotboll

Vintertid tränar lagen en gång i veckan i Fotbollshallen på Rocklunda och på sommaren två gånger i veckan utomhus på Hökåsens IP.

– Vi spelar inte bara fotboll utan försöker också ha lite andra aktiviteter tillsammans. Lite teambuilding som det kallas, skrattar de.

Laget är öppet för alla med en dokumenterad funktionsnedsättning.

– Vi vill inte ha någon som är frisk med i laget, vi gör inte allt för att vinna. Det viktigaste är det sociala som ofta drar mer än själva fotbollen, även om det så klart finns vinnarskallar hos oss också.

Kallas "Elaka tanterna"

De säger att de ibland, med glimten i ögat, kallas ”Elaka tanterna”, vilket kommer sig av att de slåss med näbbar och klor för sina spelare.

– Vi får ofta slåss mot myndigheter, kollektivtrafiken och annat, det är inte att vi är elaka mot spelarna, skrattar de.

Förhoppningsvis kommer man att hitta några nya förmågor som vill ta över den administrativa biten i Romfartuna United så att den viktiga verksamheten kan fortsätta.

För som Gunilla Engström och Eva Sörengård säger.

– Alla är olika, men alla har lika roligt tillsammans!

Foto: Romfartuna united
Powered by Labrador CMS